Žena

ЖЕНА 569

Кад болесник дође к себи, треба му дати чашу воде, или

ракијску чашицу коњака, или шампањца или неколико капљица сумпорног етера на шећеру. У тешким случајевима треба употребити, осим поменутих средстава, поливање тела хладном водом, трљање леђа, руку и ногу оштром четком, а осим тога кристир, у коме има бета Ако повраћање живота иде лагано, треба се обрати_ ТИ лекару.

Белешке о кувању.

Добра лимунова есенција. Од 6 лимунова кора се оструже на шећеру, сок из њих исцеди. 5—6 дека шећера скувамо у сируп и у њега се успе исцеђени сок и истрвена кора од

"лимуна. Кад се мало исхлади, процеди се кроз фино, кончано сито и пуни у флаше. Флаше се добро запуше и метну у подрум у песак. Код употребе, доста је једна кашика те лимунове есенције на '4 литре воде, да се направи врло добра __ ламунада. |

Зускаво тесто. Узмемо 10 дека чисте масти, 16 дека орашна, 1 јаје, 4 деке шећера, сок од једног лимуна, мало ванилије, цимета и прашка за пециво; све заједно добро умесити и оставити да постоји до сутрадан. Други дан се развије и колутови издубе. Половина тих колутова се још у више кругова издуби. Онда се цели колутови помажу пекмезом, поређају се на тепсију и пеку.

Ситно тесто. '/ килограма шећера, !з килограма самлевених ораја, мала кашичица ситна цимета, исто толико утуцана каранфилића, добро се смеси и помеша са толико беланаца, колико треба, а тесто треба развити доста танко. Од тог

еста се секу трокути, четворокути (по вољи) и суше се у топлом рерну. Онда се узме ситна шећера и једно беланце и

мути се најмање четврт сата. Тиме се оквасе већ готови ко-

лази и мету у рерну да се неколико минута суше.“

Перене. '; килограма брашна, !'љ литре млаке воде, соли и 2 деке квасца, замеси се у лепо тесто и остави на топлом месту да кисне. Кад је- ускисло, метне се на даску и прави ореце, како велике хоћемо. У велику шерпењу успе се до половине воде и кад вода ври, мете се у њу онолико переца,