Žena

ЖЕНА 59

На наказу без ушију. Кад не пази и тад личи, На човека, ал без главе, Кад се лењи, онакав је Као кола кад заглаве. Кад је нечист, ту већ зна се, Онакав је као — прасе... Лоше дете, то је сутон... Од ноћи се и не брани, · Добро дете, то је зора Што ће скоро да задани.

Народно васпитање.

Српска читалачка публика, у улози васпитача је неспремна и слаба. Много чита, што треба и не треба, али са самом педагогијом се врло мало бави. У свакој нашој кући можемо наћи књига, лексика, класичних романа, Шерлок Холмса, по некоје исторично дело, по некоја брошура о природној науци. Свако се интересује за политиком, позориштем, кином и музиком, али нико ни у сну не води бриге о практичном и добром васпитању деце. Са основом васпитања треба да је на чисто, Јер је васпитање један животни фактор за свакога. Па зато је управо дужност наша друге обучавати, и масе и цео народ.

Сваком родитељу је дужност, да своје дете васпита. Ову дужност сваки родитељ осећа и позната му је. У коме је то осећање јако, кога душа тера и гони за васпитањем, томе је васпитничка савест будна и готова на сваку жртву. Има, у кога је ова дужност слаба и то је несавесност и немар многих родитеља, па зато требало би ту слабу и тамну дужност подићи у светлост. Ту нам помаже наука о васпитању. Али многи, који су окусили мало педагогије, окренуше се од ње са тим уверењем, да је она са свим излишна и неразумљива наука, јер васпитање и тако нико не може научити, то сетреба родити с нами