Žena

62 1 1 ЖЕНА

Садашњост и будућност наших женскиња.

Наше женскиње је вазда узимало удела у народним јавним пословима. Може се слободно рећи, да је То женскиње својим животом и радом постепено решило питање једнакости нашега мушкиња и женскиња. Док су на другим странама писане књиге о том питању и вођена борба, дотле је код нас то мирно решено на горњи начин. То женскиње је мушкињу помагало у свима радовима, па је у тима радовима и гинуло кад је то било нужно. Кад би се прикупили сви ти радови, то би се осведочили, да су. врло значајни. Ти радови су забележени у нашој културној · повесници. Ево ово потврђују наше народне умотворине, које просецају силне векове у натраг. Но све се то не може овде изнети, па нека је додирнуто оно, што ће ствар расветлити ма у Рајкрупнијим цртама.

Ми видимо наше женскиње у далекој прошлости као носиоце чистога морала. Вели се: ни по бабу ни по стричевима, већ по правди бога истинога... Ово се истина меће у уста једноме женскињу, али то је обележје свега женскиња из тога доба. Косовка девојка је представник нашега родољубља, она преврће по крви јунаке. Колико је био огроман рад нашега женскиња, види се из самог народног живота. Тај јаук измирио је јетрвице, па су постале сестрице. Свекрва је прежалила и јединца сина, али снају није могла прежалити него је назива адамским коленом...

Све ове црте нашега женскиња нису никакве случајности, него су основице наше народне културе. То је све нашло свога израза у нашој усменој књижевности. Тамо је описан сам народ, његове особине, његов живот. Али тамо се налази и многа начелна истина напредне науке и вештине. Све је то изказано песнички и заносно, а из тога се види, како је наш народ мислио и о тима важним стварима. Да, да, виДи се његов високи културни ступањ, што му је глав"но обележје у томе добу.

Али има тренутака кад је наше женскиње на своја плећа узимало сав народни рад. Ми знамо, да је