Žena

могао ни смео избећи, јер су неки хтели да подјарме - слабе — сјаје срца Толстоја, Жоре-а и осталих великих пацифиста. Крапоткин у своме делу „Узајмна помоћ као природан закон“ доказао је, да у борби за Дарвиновим опстанком (инсекте, птице, сисари и у животу варвара) свугди се опажа солидарност, живот. једно за другим, узајмна помоћ. Није међу њима најјача злоба и ратовање, већ жеља за добрим и лепим животом. А чежња за племенитошћу је дух најдубље религије. Будите потпуни — вели Исус. — Трудите се, да из ваше душе истиснете лицемерност, да за-. добијете срећу блажене Нирване — учи Буда. Нека свако погледи у себе и изрекне критику о себи. Ко ће рећи, да не би могао бити бољи, племенитији и човечнији2 Ко ће тврдити, да нема у њему снаге за чистији, човечнији човечни живот 2 |

Ко не верује храбрим оптимизмом у еволуцију човечанства, тога је душа беспослена, малокрвна. Али без веровања, не може се ни једна васпитачка задаћа расправити и узети озбиљно. Морамо веровати и учити, да је победоносно знање факат, које побеЂује све непријатеље природе, да ће оно донети ч0– вечанству све даре и сласти будућег плода. Потребан је озбиљан умни рад, тврда вера у напредак човечанства и истрајност уз моћ науке, па да схватимо педагогију и све оно, које нам она за наш бољитак око просвећивања оберучке хоће да пружи.

Вилањ (Барања), 21.-Х.-1919.

Јпретепџг Мирко Михалџић.

Туђе мисли.

Многи се бране тиме, да само зато не чине добра дела, да их зли људи не би мрзили и оговарали их. него их оставили на миру.

· ж

Неко је рекао у браку. Није невоља у томе што је човек

" ожењен. Невоља је више у томе, што је сваки дан ожењен.

ћ ж Ако хоћеш да ти дете не лаже, главно је, да оно тебе

никад не ухвати у лажи.