Žena

ЖЕНА | " 89 |

Ово не износимо да „Посестриму“ хвалимо и узносимо. Него препоручујемо нашим сестрама других места, нека склопе добре другарице посело, по примеру Новог Сада, па ондаи шире друштво „Посестриму“. Начело нека буде избегавање сваке раскоши, помагати у првом реду оскудну децу и жене, а у важним тренутцима наћи се на помоћи и народу. Приређене забаве да не трају до зоре, а цео њихов рад да буде користан и истрајан. Пример постоји и то сјајан пример, а коме помаже пример, доста је и оволико.

Морска свећица. Има хиљадама разних животињица, које не можемо видети слободним оком. Оне су у води у зраку, у прашини, на биљкама, на човечијем телу и у човечијем телу. Има их свуда. Има их милијонима и милијардима. Има их, које нису шкодљиве по наш живот и по наше здравље. Та да су све шкодљиве, нас не би било. Ми их удишемо са зраком, испијемо са сваком чашицом воде, поједемо са сваким залогајем. Али има и опасних животињица, које не видимо слободним оком, а које производе чак и смртоносне болести, кад се намноже у телу нашем, и кад тело наше није довољно јако и здраво, да им се одупре.

Морска свећица је једна животињица коју не можемо видети слободним оком, но само стаклетом, што увеличава. И ту животињицу познајемо тек од новијег доба. Она је мања од тачкице.

Та се животињица налази у великом броју у Јадранском Мору. Зову је ноктилука; могли би је канда најбоље назвати српски: „морска свећица.“ јер море с вечери врло често светли од тих животињица.

Када се с вечера возите на барци по Јадранском Мору, често бива, кад се издижу весла над морем, као да сте заграбили веслима неку ватру. Као да се у оној води налазе силне ватрене капљице.

Ту ватру изазивају милијони и милијони тих морских свећица, тих животињица. Та ватрена игра сред веслања и необично је занимљива и допадљива.

О самој ноктилуки, о тој ватреној свећици нема се много рећи. Она иде у ону врсту животиња, које се састоје само из једне ћелијице. Немају желутца, ни срца, ни главе, ни ногу. Те животињице дишу целим телом, хране се целим телом, множе се целим телом. Распадну се по поле или и у три че-