Žena

90 ЖЕНА

тири, десет делова и сваки део постане засебна целина, па се свака целина опет даље цепа. 4

Морска свећица састоји се из питијасте ћелије. Она има на телу плитак, мајушни отвор, то је као неки почетак развијања уста. Што у тај отвор нанесе вода, од животне труни, то животињица свари, то се разлије по целом њеном телу и то јој је храна.

Свака морска свећица за себе није црвенкаста. Ипак у сутону, кад изађу гомиле тих морских животињица над водом и дођу у додир са зраком, оне светле и проузрокују ону занимљиву морску светлост, која је тако занимљива и раздрага човека.

„Раздрагано срце, Заигра у груди,

А из срца смерног Песма му се буди...“

Нов лонац за кување. У Немачкој, у Дрезди пронашли су лонац што га зову „лонац што све зна“. У том лонцу може се кувати, на свакој ватри и сваком огњишту. Без икаквог надзора може се у том лонцу кувати, пећи, пржити, пригати. Тај се лонац састоји из два лонца, који су један у другом. Између подножја оба лонца има маса, која спречава одвише јаку топлоту, те није могуће да јело загоре или прекипи. Између зидова лонца има маса, која одржава топлоту. Корисне стране тога лонца ове су: 1) Кување, печење, пржење дешава се лагано, не развија се пара, што се испарава, те због тога остаје у јелу и течност и сва снага. С тога су сва јела што се зготове у овом лонцу укуснија, сочнија и снажнија. 2) Јела што се зготове у овом лонцу, па се погревају, таква су као свежа. 3) Топлота, што је скупљена у овом лонцу не ветри лако, него је јело сатима у том лонцу топло, а и када се расхлади, брзо се угреје. 4) Из овог лонца не извире мирис. Спољна страна лонца је емаљирана, унутарња страна двоструко обучена у цинку. Те лонце производи Пле Решсће аићајон-Сезе већа 12. Пгездеп или Ве:Нп. Тај лонац производе у 4 величине: 2:56, 10 литри. Цена је 450, 7'50, 10:50, 13:50 марака. Но ово су старе цене, и како је све поскупило, биће да су и ове цене знатно поскупиле.

оалаасналеанн когаекаленнасаа.