Žena

ЖЕНА 109

мртнику. Више израз чуђења него сажаљења огледаше им се на лицу.

Затим приђоше старици, подигоше ју и положише на другу постељу. Али јој не обрисаше крв са чела, која је у капљама по оделу падала, но пре него што се старица освестила, а као крадљивци којима је савест нечиста -—— изјурише, не затворивши за собом ни врата од собе.

Смрт побеђује и највишу људску власт, само божија ЈЕ вечна и непобедима !

Бач, 18. јуна 1916.

Вукосава.

Истинска служба. Витомир Рунић-баба, учитељ, Србобран.

Не! Нећу да вам причам о Ћирилу Потапенкову. Силна уобразиља пишчева — може бити — створила је себи идеал савесноста, или је хтела створити узор, какав треба да буде служитељ свог позива.

Кад би неко хтео. да у истини види оваког 40века, кад би тражио Ћирила, помишљао би, да ли још и има оваких, и да ли још живи Ћирило. Или би морао обилазити велики простор земљине кугле, да га нађе.“

Да!

Ћирило је тип руског свећеника. Ми нисмо научили, да наилазимо на оваке добре и до савршенства савесне људе свог позива.

Али, драги читаоче, зађи по овој нашој милој, · напаћеној а сад слободној нам домовини, зађи сад већ по старој Србији,. зађи у ону чувену српску бању-Врњце. Тамо где ћеш видети шаренило народно нам, где ћеш видети браћу и сестре своје, из разних крајсва слободне нам државе, где ћеш се наудисати оне свежине чистог и мирисног ваздуха, кога немају ни најчувеније светске бање, као што су Карлови-вари (Карлсбад), која тело оживљава а душу крепи.