Žena

ЖЕНА. | 227

деци која почињу јести и друга јела осим млека, нај· боље је не давати пресно воће.

Ако дете повраћа или пролива прво је правило не дати му дан-два ништа јести, осим мало теја, кафе, теја с млеком, чисте супе и лдимунаде. Ако дете сиса не дати му, бар један дан, сисати, него га прехрањнвати каквим тејом или чистом чорбом од пиринџа или утуцане зоби. Осим тога треба детету дати штогод на чишћење, да се све оно, што је труло и што проузрокује трулење у цревима, избаци из црева што пре напоље.

Не буде ли се тако радило, болест ће све јаче узимати маха, јер све оно што дете поједе поквариће се од оног што је у цревима. Осим тога болесна црева _ и стомак нису кадри да сваре ни редовну храну, те иста онда прелази у трулеж и само погоршава болест.

Не тргне ли болест брзо натраг, не треба окле_ вати, него тражити лекарску помоћ.

Боље пре, него касније, јер се брзом помоћу, са. малим жртвама, да учинити више, него касније сто-. струким трудом и огромним жртвама.

Н. Сад, 17. маја 1920. Др. М. Свињарев.

Туђе мисли.

Свет чешће вара лажова, него лажов свет. Лажов је убеђен да му сви верују, а у ствари му нико не верује. ; ж Многи човек не живи ни једанпут. Псето је верно, па да ли да га узмемо за пример» Пеето је само човеку верно, али псето псету није. ж Жена је створена, да се човек путем ње опамети. у ;

Жена која не уме да буде кад-кад и ружна није лепа. | : =