Žena

206 ЖЕНА

прашину загађену пљувачком и, што такођер није. ретко, собном нечистоћом загађене ручице, играчке, и разне друге ствари турају у уста (хлеб, шећер, колаче, воће) и на тај начин уносе у себе клице болести.

Овде, одмах, ваља да напоменем, да и муве разносе и преносе многе болести. Мува пада на пљувачку, изметине и на болеснике, па одатле налеће на јелом на здраве људе а нарочито на малу децу и на оне. који незаштићени спавају, те ништа лакше него да их окуже или својим уједом да им крв отрују.

Нарочито је важно знати, да муве лако окуже јело и млеко, стога треба јело добро чувати од мува, а млеко никако не давати деци неварено. Или ако је већ пре тога било узварено, треба га држати добро покривено.

Кад је реч о летњим оболевањима, овде хоћу да напоменем, да се деца нарочито лети лако убоду или посеку. У сваком таком случају треба рану добро испрати чистом прокуваном водом и ако нема лекара при руци, онда је најбоље рану завити чистом крпом · наквашеном у љуту ракију или шпиритус (алкохол).

Родитељи треба да добро утуве, да у уличној прашини а нарочито у шталском ђубрету има клица, од којих се, кад дођу у рану, добија смртоносна болест тетанус (велики грчеви). –

· Ова болест може да наступи и код врло незнатне ранице или убода, а може се спречити, ако се рана, за времена, обескужи, а нарочито, ако лекар што пре убризга лек против те болести.

На рану, нипошто, не треба мећати паучину, јер је паучина пуна прашине и отровних клица, те ништа лакше него да њоме отрујемо рану. = На завршетку хоћу још једном да се вратим на воће. Да ме не би когод криво схватио морам нагла сити, да воће није шкодљиво одраслијој деци, само воће мора бити зрело и чисто и не треба дозвољавати деци да га једу док се не преједу. Малој деци _— одојчади — не треба никако давати воћа, а оној