Žena

230 ; ЖЕНА

Црногорци, Херцеговци, Дунављани и ви Сремци, Дубровчани и Славонци, И Бачвани, Банаћани Сви у коло ухваћени, Славно коло славе нове, Будућност нас напред зове. Шавник. Мара Љ. Павић.

Безимена писма.

Неко ми се тужио, да је добио писмо без потписа, пуно руге и невероватних клевета 0 оним лицима, које он воли и поштује. И запитао ме шта да ради» Има ли оружја, има ли правде и казне за непотписане клевете и може ли се што учинити, да дознамо ко је тај, који са толиким задовољством пише и ствара лажи без свога потписа 2

Богме, на ово питање, тешко је одговорити. Али је зато вредно и занимљиво, мало опширније позабавити се са тим анонимним писмима и са психологијом њихових списатеља.

Наше друштво има у својој средини једну гнусну и срамну врсту људи, а најгори олош те врсте јесу: писац анонимних писама, којих је душа препуна зависти, злобе и пакости, па не може мирном савешћу да гледа лепу хармонију живота у других људи.

_Ти људи су често сами по себи пропалице и неспособни за здрав живот, а у многом случају и морално покварени до крајности, те пакосним и злобним оком гледе срећу других људи и на мах им се узбуди поквареност душе и срца са жељом: досађивати и пакостити сретнима, где год се прилика пружа, узнемирити хармонију, уништити срећу и задовољство, међу њих посејати злобу и неспоразум, љубоморност тако, да се праве душе никад више не на-

·- ђу, не разуму...