Žena

ЖЕНА 235:

радња, што није случај код девојчице; — она у игри само намешта своју лутку, облачи је и свлачи, а при томе се развијају све оне особине, које данашње друштво назива: „женским особинама“ — а особито ту је легло сујети. — Па и после, васпитање није исто за женску и мушку децу. — Код. мушких се иде за тим, да се више развије ум, а код женских осећаји, јер друштво тако захтева. Велика већина мисли, да је потпуно у праву, кад каже да је жена мањих лдуховних способности, јер има мањи мозак. Али то тврђење сасвим је нетачно, јер ако је жена мањих духовних способности, није томе узрок њезин мањи мозак, мање јој је и тело, већ друштвено уређење, које јој не допушта, да своје слособности развије. Сам Бишоф, који је насупрот томе тврдио, био је побеђен после смрти, јер је имао лакши мозак од про сечне жене, коју је сам одредио. Па не само он, него и ви ше знаменатих људи (Данте) имали су врло мали мозак, с2мо се то сматра као изузетак, као и то, што се неколике жене, у пркос толиком спутавању, уздигле над многим му:карцима и стале у ред с најбољим.

Није природа, него друштво је створило овакову жену, каква је данас. Ако променимо начин васпитавања, ако женску децу васпитамд, као и мушку, а природи оставимо да прави разлику између њих, онда истом можемо тражити с правом од жене, да ради као мушкарац. Бо.

"Белешке из домазлука.

Како да економишемо са концем, памуком и прибором_ "за шавове2 Издржати на сваком пољу, то је данас лозинка. То важи п за шиваћи сто, на којем се је за вредне руке наших матера нагомилало више ралива него пре. Набавити ново рубље и одело, то је данас за велику већину искључено, | Све је тако поскупило да је много и изрећи а камо ли испла- . тити цену. Зато морамо старе ствари оправљати да што дуже послуже. Али чиме оправљатирг И цена конца и памука је дошла до врхунца. Зато се често друго не може радити до ли испреметати све кутиће и извући и најмању већ давно 3260-