Žena

ЖЕНА | 239

умућено, мети 7'» дека брашна, са брашном само полако умешај! Несме се дуго с брашном мешати! Истреси у тепсију, која је машћу намазана и брашном посута, пеци при лепој ватри, лепо румено; кад је печено, истреси на даску и остави да се хлади. — Фил: узми 3 беланцета, 15 дека шећера и 3 мале кашике пекмеза; мути док не стоји као за пусле, кад си ту смесу добро умутила, филуј кох т. ј. то печено тесто, преполови печено тесто, филуј тиме другу половину, а прву мети одозгоре. Истим филом намажи и одозгоре и са стране, дресирај по коху са истим филом, и прелиј са 3 жуманцета шодо, (види о истима!)

__ Примедба о коховима. Пошто сви кохови радо спадају, искусила сам, да их овако треба мешати и онда не спадају, Свугде остаје маса као што јесте и количина шећера, брашна и т. д. само овај поступак. Рецимо грис-кох, или ма који други ово је начин: — Узме се 6 беланаца и 6 великих кашика ситног шећера и мала кашика сирћета и меша се, док не стоји као за пусле. Кад је то умешано, мете се 6 жуманаца, промеша се 5 минута и мете се григ, који је скувану ! литри

· млека и 14 дека гриса. Сад се и грисом промеша, успе се у модлу, која је машћу намазана и брашном или шећером или дропцем посута. Дотле ври вода у шерпењи, модла се метне у врелу воду и метне се у рерн. Кохови се не. поклапају и пеку се док не пукне одозгоре, чим пукне одозгоре, одмах се ваде. |

Штаницле. Колико је јаје тешко, толико се узме шећера

и брашна. Једно цело јаје и шећер мути, док не буде густо. Кад је умешано, мети брашна; са брашном само промешај и пеци! Тепсију само машћу намажи, прави танке мале погачице и пеци их лепо отворене боје. Одмах вруће завијај као штаницле! — Филуј шлаг-обрстом, или са шаумом од јабука! Тај се фил налази, где су торте. у

(Рецепти на приказ из практичног кувара госпође Софије. | Мирковић.)