Žena
238 | ЖЕНА
кромпиром, кад је готова, развиј дебело као телуђе ножа, "филуј обареном шунком, коју си на машину самлела (треба ти 25 дека шунке) и помешала са 2 деци скорупа (милера). — Може се филовати и са месом као за питу с месом; а може се филовати дробцем од земичке ила леба, који се испржи на масти. Кад је упржен метне се три главице црног лука у дробац, у други суд и пржи, Кад је готов и лукац, тада помешаш са дробцем. Тесто развиј дебело као телуђе ножа и филуј, увиј као гибаницу, мети то тесто у чист салвет, вежи салвет у накрст и кувај као обично кувано тесто у сланој води, и то од почетка врења 10 минута. Кад је кувано, мети у тепсију, коју си машћу намазала, да се у рерни пече, „док не порумени.
Телеће шницле с јајима. Узми 1 килу телетине од бута, опери добро, растањи справом, која се употребљава за тај посао, осоли, обибери и опапри исту шницлу, дотле си обарила јаја, али врло тврдо; ољушти! Сад та тердо обарена и "ољуштена јаја ређај у ту растањену шницлу, увиј је као гибаницу. вежи канапом, исеци црна лука 4—5 главица, али врло ситно. Узми добру варјачу масти, мети тај лук и упржи га добро. Кад је лук леп, румен, мети филоваву шницлу и пригај полако и увек долевај по мало воде. Кад је месо мекано, режи на укусне комаде, гарнирај с чим волиш! Нај"боље је гарнирати печеним кромпирима, и нарежи на колу"тове лимуна. |
Кромпири с чоколадом. Узми '/љ 1 млека, мети да ври. Кад је млеко проврило, закувај у то врело млеко 2» 1 брашна и мешај, док се не одлуби од шерпење, скини с ватре, мешај док се не охлади. Кад је то тесто млако, умешај 5 цели јаја и мало соли и сад мешај дуго, док се сво тесто и јаја не сједине, Сад остави до употребе. Узми масти као за крофне, "кад је маст врућа, мећи малом кашиком кнедле у маст, поклопи их и пеци на масти, док лепо не порумене. Кад су печене, замачи тако печене у утрвену на треници чоколаду помешану шећером. Лепо укусно ређај на чинију!
Војводин кох. Узми 3 белакцета и утуци чврсту цену, к томе додај 3 жуманцета, са жуманцима само размути, затим мети 105 дека шећера; са шећером дуго мути. Кад је лепо