Žena

%

а

Пријатељство -

- Кад би сви људи били добри и били пријатељи међу собом, онда на свету не би било зла и живело би се као у рају. На жалост није тако међу људима и више има примера мржње, зависти, злобе и других зала, него љубави према ближњем. Због тога је много на свету свађе, отимачине, убистава па и ратова, и људи, којима је Бог дао разум, често насрћу један на другог као животиње, као зверови. Али сре: ћом, усред општег зла, има и много светлих примера пријатељства и доброте, на које се треба угледати. Ево једног таквог примера:

Нека Краљ осуди на смрт знаменитог грађанина, по имену Дамона. Овај замоли само ту милост, да отиде до куће и види своју породицу последњи пут, обећавајући да ће се вратити одређеног часа. Краљ рече: „Пустићу те, ако нађеш некога који ће за тебе умрети у случају да се не вратиш на време.

Одмах се пријави пријатељ Дамонов, Питијас и остаде у тамници, чекајући мирно повратак свога пријатеља. Дамон оде.

Кад је освануо уречени дан, нема Дамона да се врати. Сва родбина Питијасова плаче, називајући га неразумним а Дамона неверним. Питијас, тешећи своје, говораше им:

_ „Не плачите, малоумни! Сва је моја жалост што знам да ће мој Дамон доћи!“

Дође и подне, уречени час погубљења, те пријатеља поведу на губилиште. Кад у један мах сав свет повиче: „Ево Дамона>“ Овај заиста дојури на коњу, сав у зноју и скочивши на земљу, полети с веселим лицем к своме пријатељу, загрли га и рече му: „Питијасе; мили друже, нећеш ти умрети!“

Сав народ стаде плакати од узбуђења. А Краљ, човек тврда срца и преке нарави, такође дирнут, приђе пријатељима, загрли их обадвојицу и узвикну:

„Нећете ниједан умрети, јер сте достојни да живите ! Опростите ми и примите и мене у своје друштво!“

по Доситеју Обрадовићу

СВИРАЧ

Та ко не зна сиротана Раду!... Зна га цела Капетанија!

То је онај крупни и здрави младић, што стотину ока забаци

на раме, па се не зацрвени; што узме два добра момка под два пазуха, па носи као два снопа докле хоћеш. И... то је најјачи човек што га ја знам. :

А сироче!.,. Отац му умро пре но што се он родио, а мајка кад му је било три године. Остало му је иза мајке