Zenit

KABARETSKI PEJSAŽ

Preštampavamo iz »Pokreta« ovu klasičnu kabaretijadnu jednog narodnog poslanika koji je nekad na zagrebačkom Griču kovao i pesmice: »Gospodine uredniče! Molim gostoprimstvo za ovo nešto odgovora »Obzoru«. Upravo sam pročitao u »Obzoru«, da sam pobrao 300.000 kruna dnevnica i da bili trebao tu svotu razdijeliti u dobrotvorne svrhe. Istini za volju konstatujem. da nisam primio 300.000 kruna, a ako ih primim, potrošit ću ih ovdje u Beogradu u va rieteu »Kasino« u drustvu umjetnika svjctskoga glasa, prozvanoga ovdjo od milja Mangupović, mojega znanca i daloko duhovitijcg gospodina od g. Dežmana, urednika »Obzora«. Držim, da je i to trosenje u dobrotvorne svrhe: pomagati naime duhovitost na ustup gluposti i laži. Beograd, 19. X. 1922. Karlo Häusler, narodni poslanik.« {I »književnik«, kako veli on sam, Ovako su pevale sove senicama, pevale svoje najbolje pesme sto su mogle, a Tomasiéevi »Оra či drumova« plaču nad svojim neizoranim oranicama. Zar je ovo »intuic i j а prek rasn о g pejsa ž a gra d a Beo grada —— ?

G. V. POLJANSKI

U pratnji dvaju zenitista morao je privremeuo ostaviti nas grad, radî gradanskih i uliènih napada sa strane organizovanih antizenitista. Za vreme njegovog boravka u Berlinu na svim berlinskim oglasnim stubovima polepljeni su veliki plakati : Što je zenitizam? POVODOM MATINEJE

POVODOM MATINEJE »jugoslavonskih aktivista« u Subotici održanoj 19. XI. o. g., urednik »Zenita« upravio je sledeći telegram na redakciju jednog lista: »Molimo protestujte и ime Micića i Poljanskoga protiv nedopu-

štene zloporabe naših imena na aktivističkoj matineji bioskopa »Korzo« Redakcija. »Zenit« Ponovo izjavljujemo, da s tom grupom »dada« epigona ne stojimo u nikakovoj vezi.

JEDAN RUSKI BRBLJAVAC U BEOGRADU

JEDAN RUSKI BRBLJAVAC U BEOGRADU nesumnjivo Je g. Ev. Anjičkov. U »Misli« napisao je nekoliko »učenih« pamfleta pod natpisom »Najnovije pojave u ruskoj poeziji« gde ih prikazuje kao »izopačene duše«. G. Anjičkov! Nedostojno je jednog Rusa van ruskih granica. da se nabacuje pogrdama na one Ruse koji su bolji od vas! U Rusiji ima mnogo posla za sve one koji hoće da rade. Dakle?

DECEMBAR VELIKA ZENITISTIČKA VEČERNJA 7 I. LA GRANDE SOIRÉE ZENIT I S T E I DECEMBRE

Вещь Међународни часопис за савремсну уметност Уређују; Ел. Лисицки - И. Еренбург

MA međunarodni aktivistički časopis za umetnost Uređuje: KASSAK LAJOS

MANOMETRE revue polyglotte et supranationale Direkteur: EMILE MALESPINE

DE STIJL međunarodni mesečnik za novu umetnost i kuliuru Ureduje: THEO VAN DOESBURG

„ZENIT" MEĐUNT ARODNA GALERIJA IVO VE UMETIVOSTI ZAGREB - STARČEVIĆEV TRG 10. Za stupa n i su d osad a : Arhipenko (Kusija) Behrens - Hangeier (Nemačka) Delaunay (Francuska) • Foretić (Jugoslavija) Freudenau (Nemacka) Gleizes (Francuska) Gringova (Kusija) - Gris (Francuska) Hansen (I)anska) Kozincova (Kusija) Lisicki (Kusija) Larionov (Kusija) Lozowick (Amerika) Megyes (Madarska) Moholy-Nagy (Mađarska) Šaršun (Kusija) Teige (Cehoslovačka) - Willink (Holandija) Ova galerija je privatna, a može se pogledaii dnevno u redakciji »Zenita« za vreme uredovnih časova od 2—4 po podne. Zastupani su svi smerovi : futur izam, к übiz a m, ekspresioniza m, ornament a 1 n i kubiza m, supre m a t iza m, konstruktivizam. neок 1 as i c i z a m i dr. „Z ENI T‘* GALERIE INTERATIONALE DE b'ART NOUVEAU ZAGREB STARČEVIĆEV TRG 10.