Zenit

5) Estetieki koutrast zabacuje se kao reakcionarno merilo. 6) Sve umetnosti : slikarstvo, boja. muzika, građevine imaju se svesti pod jedan §; tehničko stvaranje. 7) Zabaciti duliovnu snagu sadržaja kao svojstvo zelenog sveta mesa i kosti. 8) Privremeno priznati formu (dinamizam) kao silu ko ja stavlja u delovanje. 9) Priznati trud starog sveta nasilja, budući da savremenost sveta poćiva na stvaranju. 10) Svima priznati sposobnost izuma te izjaviti da će se za ostvarenja takovih za svakoga naći neogranicena potreba materijala u zemlji i nad zemljom. 11) Odbacivati sva blaga ncbeskoga kao i zemaljskoga carstva i svekoliko ujihovo prikazivanje od strane umetniČkih radenika kao laž koja skriva zbilju. 12) Predati u rukc socialnc brige sve radnike akademskih umetnosti kao invalide ekonomskog pokreta. 13) Kubizam i futurizam određuju se ekonomskim savršenstvom 1910 g. Njihovu konstrukciju oprededeljuje klasieizam i sistem desetih godina. 14) Sazvati ekonomski savet (pete dimenzije) radi likvidacije svih umetnosti staroga sveta. (Unovis 15. XI. 1919.) К. MALEVIČ »Unovis« skraćeno ođ; »Utvrdjenje nove umetnosti«. Red.

K. MALEVIČ

Vučja propast

Svet tajinstveni, svete шој drevni Ti si kao vetar umukmio i seo. Za vrat pritisle su selo Kamene ruke šoseja. Tako zaplaseno u snežnu belinu Zameo se zvonki užas. Zdravo ti, moja crna propasti. Ja izlazani tebi ususret! Grad, grad! Ti si u žestokom hrvanju Okrstio nas, kao strvinu i smrad, Obamire polje u tuzi voloočnoj, Guseći se telegrafskim stupovima. Žilava je mišica u đavolske šije I laka joj gvozdena gnjus. No, pa šta onda! Nije nam prvi put Rasklimati se i propadati. Neka. Za srce elastično i bodljikavo To je pesma zverskih prava. Tako lovci truju vuka Goneći ga u škripac lova. Zver je prilegla i iz tmurnih nedara Odmah će neko odapeti kokot . . . Neuadno skok . . . i dvonožnog nedruga Razdiru na delove kao kljove. O,pozdrav tebi, Zveri moja ijubljena! Ne podaješ se uzalud nožu. Kao i ti, ja odasvud gonjen Sred železnili neprijatelja prolazim. Kao i ti, ja sam uvek spreman I makar čuo rog pobede, No, okušaće neprijateljsku krv Moj poslednji smrtui skok. Neka. Ja ću ua raspadnu belinu Pasti i zakopati se u snegu Ipak za propast pesma osvete Propevaće mi na onome bregu.

SERGEJ JESENJIN

Gastev

Železo što je jutros pevalo Razrezalo mi je srce na komade Radi toga misli možda se penju Na stene, na izbočine tuge. Sad čekićima u ulio grad Usadio mi je napeve seljaka, Crnili stepenica, sumraka i kuhinja Raspršivši predamnom čađu. Ti, svečanoj i trezvenoj zori, Koji si razagnao dremanjc i senku drcmeža, Ne prezri promukli zvuk ove pesme Orumeni joj sivo lice! Ja hoću da tebe vidim, Gasteve, Dugim, svežim, zvonkim i čeličnim, Da kraj bogatstva sviju stihova Ne zaželim verovati ostalima. Da bi staklom hladnih i spokojnih Tvojih očiju rezanih u duljini saženja* Dosegao proljetni predprozornik To je na devetom spratu. Da bi klokotao kao žljeb Od psovke majskih kiša, Pa da vise ne čujem ove žalbe Sto s ulica biju prasinom u svaki dan. Da bi se u život bacao ne osuovom snova U mašinskom jarosnom ropstvu, Da bi išao, kao vihor borovih бита, Da bi brazgotinama spajao nebo i zemlju! Mi smo malograđani. Imali smisla stremiti Iz nasih podruma, iz mansarda Mukom beskrajnih operacija Urezati epohu u srca! Možda i nebi bilo od koristi, Možda bi grmljavina prošla drugini putem Ali vidim: sav svet svija se u prstenje Nemošću železnih glasova. I kada u zoru zabijam Plameni zaboj ove pesme Ne! Nitko me ne bi mogao svaditi S budućnosću što me zove za sobom. Ne! Ne navlačim uzalud ovu huku Železa i sveži škrgut pila Sarnnom si se približio ka rasplaštenim kolibama Nosen poplavom pesama. Ja te nikad nisam video Samo slušah tvoj šum u zoru Ali ja znam, ti žives Ovidije, Rudara, majđandžija, bravara! Zašto pred licem neprijatelja ćuti tvoj stih? Zar mi bolujemo od ćutanja? Ja hoću da te čujem Gasteve Više nego ikoga od ostalili!

NIKOLAJ ASEJEV

* Ruska mera

Poziv

(međunarodnog ureda odelenja likovnih umetnosti narodnog komesarijata za prosvetu.) SVIMA SVIMA SVIMA Svetski rat obvezuje nas da iskušamo sve vrednosti U vreme kada u život stupa građenje neobićne dnbine i tempa, kada svest jedva dospeva da stvara, umetnost se nalazi na mrtvoj tačci starog umetnickog revoiucionarnog poretka (futurizam, kubizam itd.) predratnoga vremena. Milione žrtava buduća svetska socialistička revolucija sile i umetnost na vel i ki uzlet. Mi ističemo prvoredno značenje e l e m e n ta i izuma kao jedini put tome uzletu. Mi pozivamo umetnike da budu dostojni uašega vremena i da priznaju,

54