Ženski pokret

пријатељско држање у питању женског права гласа, одлучиле су да се боре против његовог избора. Због тога конгрес у Чикагу донео је ову резолуцију: сматрајући да су све грађанке сједињених држава потпуно равноправне, да је сенатор Wovdsworth изневерио своју државу борећи се стално против женског права гласа, конгрес изјављује да he указати своју помоћ женама државе Њујорка у избору другог човека на место сенатора Wovdsworth-a, отвореног карактера и модернијег духа, који he умети достојно бранити велика начела слободе. Конгрес је имао да се бави читавим низом других предлога као што су: правилник за индустрију и трговину, сузбијање ратног зеленаштва и протурања, мере против поскупљивања животних намирница, уређење јавних тргова, подизање кланица, заштита радница и т. д. Прочитан је и претресан извештај о наградама и донето је решење да се у питању награда не сме водити рачуна о полу.

Феминистички покрет у Јапану.

Оно што напредне јапанске жене захтевају и што he несумњиво извојевати пре но жене у Југославији, састоји се у овоме. Сваки човек пре но што ступи у брак мора бити лекарски прегледан, да би се жена заштитила од заразе и да би се, донекле бар, онемогућило дегенерисано потомство. Друга важна тачка у феминистичком програму Јапанкиња тиче се политике, Оне захтевају да им се даде неограничено право гласа у држави, и у томе ће извесно наскоро успети. Дотле he, међутим, наши државници још увек држати прст на челу и се питати: да није то за Југославију сувише рано?

Девет милиона бирачица.

Рат је у Америци имао два крупна резултата. Попео је број милионара на 20 000 и донео потпуно политичко ослобођење женама.

На идућим изборима све пунолетне Американке изаћи he на изборе. Услед тога, број гласача у Сједињеним Државама нарастао је на 25 милиона, од 18 и по милиона, колико је износио приликом прошлих избора, у 1916 години. To he peћи да he 2 новембра ове године девет милиона жена изаћи на гласање.

Како су гласале немачке жене.

Јуна месеца били су избори у Келну за Немачки Сабор. Учествовале су том приликом и тамошње жене, и констатовало се да су их избори мање интересовали него људе, али су се ипак толико одазвале да о каквом индиферентизму не може бити ни говора. Резултати гласања по партијама изгледају овако: људи жене Демократи 6554 4677 Центрум 32964 49154 Партија већине .... 36295 24134 Независна странка. . . 18245 8973 Хришћански социјалисти 4247 4060 Националци 3190, 3422 Несумњиво је да по овим резултатима жене више нагињу десници а мушки више левици, и да нарочито пада у очи онај вишак женских гласова за центрум, што се објашњава великим утицајем католичке цркве. Али зар су жене криве што се нико други није потрудио да утиче на њих, и што им нико не прилази да их обавести и придобије, а сви би хтели да их на биралишту имају уза се. Једино католичке и комунистичке партије, и ако представљају две крајности по начелима, сложне су у томе што се својски брину да свака на свој начин обавештава и просвећује жене.

Шта је то феминизам?

У једној брошури белгијске феминисткиње Марије Паран објашњава се феминизам на овај начин; „Феминизам иде за тим да жена може слободно развијати све своје способности, вршити све

Страна 4

ЖЕН С К И ПOК Р Е Т

Број 6