Ženski pokret

проституцију чека широки и преко потребни рад. Треба запамтити; борба с проституцијом, го је борба са изворима који њу рађају, Могу ли се примењивати у Савјетској Русији какве специфичке мере у борби и кажњавању проституције? Разуме се, не. У колико се ствар тиче радних жена које имају радну књижицу, а занимају се проституцијом као помоћним занимањем то се у односу према њима мора ограничити са општим мерама борбе с глађу, скупоћом и другим узроцима, који изазивају проституцију, појачавајући просветни агитаторски рад међу најбеднијим делом радних жена, Истовремено је погребно говорити међу подмлатком и широким круговима раденика о старој породици која изумире и о облицима нових брачних односа међу половима, који боље одговарају класним задатцима пролетаријата. Што се тиче професионалних проститутака, то се према њима могу примењивати само опште мере борбе са дезертерима рада. Онај ко није заузет корисним за друштво радом, тај мора бити једним или другим средствима увучену порок. Укори и казне могу бити примењивани према жени не заго што се она занима проституцијом, него само у толико у ко лико она бежи од обавезе рада. Таква мора бити тачка гледишта свесних раденица. У томе духу мора радити та посреднкчка комисија, која је заједно са централним оделењем раденица сада заузета специалним разрађивањем плана борбе са узроцима савремене проституције. У колико оебиљније поклоне пажњу раденице томе сазрелом задатку, у толико he пре изумрети и предати се забораву наказни и нездрави односи међу половима, у толико he се слободније развијати нови здравији облик брака, који природно излази из основа комунистичког друштва.

Александра Колонтај

ПРОСТИТУЦИЈА Одељак из „Обавештене Жене“ од Труске Багненске

Ни о једној јавној установи није се више говорило и писало у јавности него о проституцији. Мало сам позната на том пољу из сопственог посматрања, зато хоћу да говорим више о схватању и последицама проституције, него о самом њеном раду. С тога he бити мој суд мало једностран, јер сам видела само женске из добрих кругова како се срозавале, и увек ме је, после свега што сам видела и чула, обузимало дубоко сажаљење за та јадна пропала створења, без обзира на узрок њихова пада и њиховог друштвеног положаја. Шта проституција у обичном смислу значи, го зна свако. Али шта значи она у суштини? Данас значи реч проституција само проституцију полног сношаја, продати се ради своје личне користи. Од свију врста проституције најизвиканија је продаја коју врше женскиње својим телом, и данас се тумачи у обичном говору реч проституција већином само у том смислу. И овде је у питању само ванбрачна продаја тела. Против ове бездушности подижем одсудно свој глас, јер људи продају често и друге ствари: продају свој позив, своју уметност, своју љубав у браку, све из материјалне користи. И ако нема ништа неморалније но продати своје Ја из личне користи, ипак се го дешава врло често. Ово долази отуда што неки људи немају довољно моралне снаге да се сами издигну и себи осигурају живог. Врло је велика неправда што се ванбрачна проституција много више напада но све друге о којима he овде бити речи

1) После комунистичких назора о проституцији од једне Рускиње, доносимо одмах и ово буржоаско схватање истог предмета од једне Немице.

Број 9

ЖЕНСКИ ПОКРЕТ

Страна 13