Ženski pokret

Crape библијске речи: „Нека ги је он господар да га слушаш,“ сасвим су изостављене, и само на изричну жељу невесте свештеник употреби и те речи. И док неки људи гледају с негодовањем на ову реформу, енглеске сифражеткиње ликују и уздижу енглеску цркву да је она савременија и модернија од државе.

Жене у Индији

Има у Паризу једна Индијанка Леди Боск, која је била прва жена из своје земље што је учила медицину. Она је прва основала у Калкути вишу женску школу за девојке; она је створила једно врло напредно друштво, чији је циљ да рашири женску просвећеност. Једна од сарадница „Екселсиора", упитавши да ли је еманципација жена у Индији учинила велики напредак, добила је овај одговор; у Бомбају жене имају право гласа на општинским изборима. Али треба разликовати жену муслиманку од будискиње. Муслиманке, врло отмене и учене, не смеју излазити са откривеним лицем. Ономад су жене из крајева Индије и Калкуте из 60 округа дошле да присуствују Конгресу Просвећивања. Помислиге само да су те напредне жене склониле херметички јашмак само колико да им се виде очи. Будискиње су слободније. У Калути има већ 8 или 9 женских лекара и адвоката и врло много универзитеткиња. Оне добијају исте дипломе као и мушки. Смејући се Леди Боск је додала; „Напредује се више у Бенгалу него у Оксфорду и Кембриџу", Превела с француског

Евгенија Пекрис

Жена у Конституанти

Колико је велико жене за унутарњом политиком у овоме моменту, могло се опазити 15. ов. месеца. Тада су биле на скупштинској галерији заступљене, поред осталих дама, и две сељанке, које су са врло великим интересовањем пратале ток седнице. Каква дивна сллка ! Две сељанке у лепој народној ношњи допратиле су своје мужеве, који су били само једном оградом од њих одвојени, а који су имали сва права, право гласа у Парламенту и ван њега. За време рата жена је достојно показала да може да води борбу живота и без човека. Јер кад је била остављена сама без заштите човека, она је тек тада увидела да може самостално сносити све тешкоће. Толики примери нам доказују да жена није за време рата упропастила човеку имање нити га задужила да би исхранила себе и децу, већ нешто и сачувала и њега изненадила А шта је то ге је она тако јака све ово да сноси и издржи? Сигурно њена велика воља и узвишена моћ енергије, Зато данас када су вам признали, а и ви сте доказале да можете да будете равне човеку по дужностима, зашто да не би и по праву могле исто тако бити равне? Како је свест код вас почела да се буди за једнакост, не станите ту већ и даље живо пратите и суделујте у овом феминистичком покрету, и не заборавите да ће ускоро бити и решење наше ствари у Парламенту. Неколико пројеката Устава доказали су да жена није заборављена, и да he „О женском праву гласа решити закон“, Имајмо наде. Ја верујем у то да ћемо право гласа извојевати. У питању је само време.

Зора Станојевић.

Број 9

ЖЕНСКИ ПОКРЕТ

Страна 3