Ženski pokret

и, састављени из позитивно наелектрисаних делића; зраци јЗ, састављени из негативно наелектрисаних делића; и зраци у, који престављају таласаста кретања слично обичним светлосним и Рентгеновим зрацима. Радиактивитет зависи само од количине радиоактивног елемента, a независан je од физичких и хемијских утицаја, из чега ce закључује да та особина почива на унутрашњем распадању самих атома тих елемената. Ову чудну особину извесних елемената први je констатовао француски физичар X. Бекерил 1896 г. на извесним једињењима урана, елемента који заузима последње место y периодном систему елемената, јер има највећу атомску тежину. 1 ) Исту ту особину, само y много јачем степену, констатовала je прва г-ђа Кири на новооткривеним елементима, полонијуму и радијуму, Тај je проналазак учинила г-ђа Кири заједно са својим мужем. Али прва идеја о егзистенцији ових нових до тада непознатих елементарних тела припада искључиво г-ђи Кири. Доказ за то налазимо y њеном првом саопштењу париској академији наука (Comptes Rendus, 1898, t. 126, p. 1101 - 1103). У томе саопштењу г-ђа Кири вели, да je, испитавши најразличнија хемиска јединења с погледом ка особину радиоактивитета, нашла да су само јединења урача и торијума радиоактивна и да два јединења урана, пехбленда (уранов окац) и халколит (фосфат бакра и урана) показују већи радиоактивитет од самог урана. Из овог последњег факта она изводи закључак, да ова два минерала морају y себи садржавати један нов елемент, који je радиоактивнији од урана. Да би потврдила своју хипотезу, г-ђа Кири позвала je y помоћ свога мужа и њиховом заједничком напору има да ce захвали проналазак прва r. ва нова rope поменута радиоактивна тела. 2 Прво од тих тела било je полонијум (име које потсећа на отаџбину г-ђе Кири); констатовано je y пехбленди и нађено да je слично бизмуту 3 ) (упор. Comptes Rendus, 1898, t. 127, p. 175—178).

1) Таблицу периодног система хемиских елемената читалац ће наћи y моме чланку „Проналазак Галијума" („Мисао“ св. за 1 дец. 192З, стр. 1749-53).

2 ) Ево шта о томе каже сама г-ђа Кири: Резултати студије о радиоактивним минералима учинили су ce врло важни и изгледало je потребно да ce што брже добије о томе сигурност. Размишљајући о томе П. Кири ce peшио да напусти истраживања којима ce бавио y то време, радове о рашћењу кристала, и ми удружисмо наше снаге да би смо студирали нове субстанце које врло вероватно постоје y радиоактивним телима. (в. „Notice sur les Travaux scientifiques de Mme p. Curie. Paris, 1910, p, 18).

3 ) У периодном систему хемиских елемената полонијум ce налази y шестој групи a y једанаестој периоди. Атомска му je тежина 210. Ближа природа полонијума још je неиспитана.

386

Женски Покрет

9 н 10