Ženski pokret

У току даљег испитивања пехбленде, г-ђа Кири и њен муж констатовали су једно ново тело, које je истина мање радиоактивно од полонијума, али ce y пехбленди налази y релативно већој количини, и чије ce соли дају лако изолирати. То ново тело, слично баријуму 4 ), назвали су проналазачи радијумом (в. Comptes Rendus, t. 1898, t, 127, p. 1215—1217). Даљи радови о радијуму било саме г-ђе Кири, било y друштву са њеним мужем или другим којим научником, односили су ce на т.зв. индуктивни радиоактивитет, на одредбу атомске тежине радијума и на изолирање самог радијума као таквог (о овом последњем в. Comptes Rendus, 1910, t. 151, p. 423—425). Kao што ce из овог кратког историског прегледа види, мадам Кири има ce сматрати за правог проналазача нових радиоактивних тела, полонијума и радијума. 5 )

Др. Вранислав Петронијевић

ПОСТОЈЕ ЛИ СПЕЦИФИЧНО РАЗЛИЧНЕ МУШКЕ И ЖЕНСКЕ ТЕЛЕСНЕ СУПСТАНЦЕ? БОРИВОЈЕ ДИМ. МИЛОЈЕВИЋ (ВЕОГРАД)

Говоре нам: - Мушкарац и жена битно ce разликују. Још више: то су два супротна бића, противници ! Разлике између њих почињу y последњим дубинама њихове биолошке природе да буду најизраженије y њиховом психичком и социјалном животу. Ево; разликују ce не само као тела, него и супстанцијелно, почињући од ћелице из које ce развијају, па до најтананије, највише диференциране телесне супстанце. Јер и ћелице из којих ће ce pasвити један или други пол морију ce разликовати, иначе не би ни на крају развића било разлике. A колико ce тек морају разликовати дефинитивно изражене, потпуно диференциране ћелице и њихове супстанце? Зар нису нервне супстанце код жене сасвим друкчије, спедифично различне од оних код мушкарца? Може ли жена мислити и радити оно што мисли и ради мушкарац ?

4 ) У периодном систему хемиских елемената радијум ce налази y другој групи a дванајестој периоди. Атомска му je тежина 226.

5) Осим полонијума и радијума најпознатији су међу радиоактивним елементима: актинијум (атомска тежина = 227), јонијум и нитон (т.зв. еманација радијума). Уран и тор споменути су раније.

*9 и 10

Постоје ли епецифично различне мушке и женске телесне супстанце?

387