Ženski pokret

Сарајевски Женски покрет топло захваљује управи позоришта, што је изнесен овај незаборавни комад и интерпреткињама, које су потпуно успјеле, да оживе мисли ауторице и свих људи отвореног духа и срца. Сарајево

Др Маша Живановић

+ Morgan

U New-Yorku je umrla upravna članica Internacionalne alijanse za žensko pravo glasa, Ruth Morgan. U linternacionalnoj alijansi zauzimala je od godine 1926, i dalje važno mesto pretsednice sekcije za mir i Društvo naroda. U

našoj zemlji je bila godine 1931, kada je održala kod nas Int. alijansa svoju konferenciju za mir. Punih 25 godina je radila Ruth Morgan svesrdno u javnom životu. Najviše se posvetila olakšavanju bede i zbrinjavanju bolesnih. Bila je kroz dugi niz godina član uprave bolnice Bellevue u New-Yorku. Za vreme rata je bila vođa biroa za bolničarke Grvenog krsta u Francuskoj. Posle svršenog rata posvetila je sve svoje snage radu za mir, naročito je sarađivala sa gđom Catt. ranijom pretsednicom Internacionalne alijanse. Internacionalna alijansa za žensko pravo glasa izgubila je sa Ruth Morgan predanog, nesebičnog i istrajnog radenika.

FELJTON

Žene u Americi

(Kraj)

I na socijalnom i higijenskom području žene zauzimaju velike položaje. Po celom svetu je poznat »Hule House« Jane Addamsove, koja je u najzapuštenijem kraju Čikaga osnovala jednu oazu socijalne zaštite i pomoći. U njezinom settlementu (naseobini) našli su svi bedni i zapušteni bez razlike rase i narodnosti pouku, zabavu, moralna i materijalnu pomoć. Jane Addamsova uložila je za tu ideju sav svoj golemi imetak, ali ona nije dobrotvorka u vulgarnom smislu te reči, ona je ozbiljan socijalni radnik. Već za vreme rata imala je smelosti da osnuje ligu žena za mir i slobodu, a posle rata sav njezin rad produžila je za održanje svetskog mira i organizirala pomoć za evropsko stanovništvo. Po njezinom uzoru osnovane su slične socijalne institucije u svima većim grahovima Amerike i svuda su na čelu žene. U Washingtonu postoji pri centralnoj vladi ured za zaštitu mladeži sa zadaćom da sprovede jedinstvenu zaštitu dece po celoj Uniji, jer u Americi postoji zabrana rada za decu ispod 16 godina samo u nekoliko država, dok u nekim državama rade crnačka deca već i sa 5 godina na plantažama i u tvornicama konzerva. Na čelu te institucije je žena. Žene upravljaju u Washingtonu biroom rada za žene gdje se naučno ispituju problemi ženskoga rada, objavljuju se publikacije i na temelju tih rezultata traži se zakonsko poboljšanje uslova rada. Pod vođstvom žena je socijalno-higijenski institut za suzbijanje spolnih bolesti i prostitucije.

Danas već svima poznati poziv sestara pomoćnica, izgradile su i usavršile su Amerikanke. One su od običnih bolničarki stvorile kvalificiran samostalan stalež socijalno-higijenskih radnika i danas još služe kao uzor u tome zvanju za celi svet. U Americi ima 1.700 ženskih sudija i advokata među njima je jedna član vrhovnoga suda. Biblioteke su takođe pod vođstvom žena, što svjedoči broj od 14.000 bibliotekarka. Još jedno kod nas nepoznato zvanje za žene rasprostranjeno je među američkim ženama, a to je svećeničko zvanje; njih ima 18.000, pripadnica raznih vjerskih sekata. Žene su u Americi kao što vidimo zaposlene skoro u svima zvanjima. Od 572 vrste zvanja koliko je nabrojeno u Americi žene su prodrle u 532, ostaje dakle samo još 40 zvanja, koja su zatvorena za žene. Žena u zvanju općenito je u lakšem položaju u Americi nego što je naša žena. Teški problem kako da se spoje dužnosti matere i domaćice sa dužnostima u pozivu, izgleda da je tamo blizu rešenja, jer je kućanstvo mnogo jednostavnije, a odgoj djece predaje se u ruke stručnim osobama i zavodima. No i tamo je to još uvijek gorćče pitanje koje čeka razne socijalne reforme, s kojima će se omogućiti ženi da se reši prevelikih tereta i da se slobodno i nesmetano posveti onome zašto ima najviše smisla i volje.

46

ЖЕНСКИ ПОКРЕТ

АПРИЛ 1931