Ženski svet

83

И према ужасној несрећи наше погореле браће у Тур. Бечеју, и Срп. Црњи, није одбор остао ладна срца, већ и тамо опремио 58. Фор. те се тиме утрле сузе ових невољника.

На одел) сиромашне деце издао је одбор и, г, 84. Фр. и тиме одевено преко 50. ученица овдашњих школа Похвалити се мора овде ревност некојих одборница, што су приликом одевања деце, хаљинице саме кројиле и шиле.

Местни школски одбор захвалио се у име ове сиромашне деце овој задруги.

На измаку прошле године, покушао је одбор да по примеру нововсатеке задруге приреди једну нову забаву и то: „Друштвену вечеру,“ која је испала на опште задовољетво. Ова забава донела је чиста прихода 115. Фор.

Поред свог домаћег посла, доспеле су вредне одборнице те су и на свима школским испитима присуствовале, и том приликом дечији ручни рад прегледале и оцениле.

Вредно је споменути и то; да је друштвена начелница пр. год. од главног одбора црвенога крета, у Београду отликована почастном дипломом и друштвеним орденом, за заслуге око скупљања, добровољних прилога на рањене борце из српеко-бугарског рата,

На послетку се још спомиње: да је одбор п. г. на разне милостиње близу 200 Ф. издао, а поред тога са скоро 200. Фр. и друштвену благајну умножио. То је у главноме цео годишњи рад управног одбора. Па да ли је своју задаћу као што ваља извршио и екупштинско поверење оправдао, то нека изволи данашња ел. скупштина, пресудити.

— Извештај је овај пажљиво саелушан, и на повољно знање узет, а управном одбору при знање изречено.

5. Чита се извештај прегледачица рачун. ских, о стању задружне благајне за минулу годину. Из овог рачунског прегледа види се, да

је било примање: а) готовина из прошлих година. 441. Ф. 58. н.

боји укисннииен и - а А, УРА А

в) чланарина редовних задругар ца102,

г) чланарина помагачица . . . 56,

д) добровољних прилога =. 68. „ 70 н. ђ) од забава друштвених . 211 „ 80 н. е) од камате на капитал 31.754 н.

свега 918. Ф. 57. н. Издавање: а) на разне милостиње. · 130 2. 6) на одело сироте школске деце 84,

ЖЕНСКИ СВЕТ.

84 в) нато влеу ву она ан Мета ОФ, пуна епкта молоје а Еј порт лава Еета БЕ д) на папир 3 Ма 190. ђ) на поштарину . . .'..: . 8,84. свега: 274, Ф. 84. н.

Кад се издавање одузме од примања онда, се показује готовина друштвена од 648. Ф. 78. н. — Извештај овај благајкиње узет је на повољно знање; благајкињи гђи Мили Недељковићки издаје се опросница, а управном одбору на савесном раду признање.

6. Чита се предлог прорачуна задружног за 1887. и утврђује се примање :

а) од чланарине . . . . . . 160. Ф. 6) од друштвених забава . . 200: ~ = в) од добровољних прилога . . 30. „_ г) од интереса на капитал . . 40, —

Свега: 480. Ф. —

Издавање:

а) на разне милостиње . Ода = 6) на одело сироте школске деце от пена то сланине пе. ! 40. „ пр нај твари + аи а ЛИ 6 Аду буна поштариту Јн: ПА штит а Ви пр е) на писаће реквизите . ... 5.,ж) на разне потребе . . . . . 15. , —

Свега 285. , —

Кад се издавање одузме од примања, показује се сувишак од 112 Ф. што ће ее капитализирати. Т. Приступа се избору часница. Изабрани су једногласно и то: за начелницу досадања гђа Алеквандра пл. Лазаревићка. За подначелницу пошто се захвалила гђа Амалија Радакова, то ву: за подначелницу предложене две чланице и то: гђа Јелка Драгићка, и гђа Меланија Савићка, и пошто по дужем саветовању у овом избору није могло до споразума доћи, то је зарад слоге и јединства избор подначелнице по предлогу саветујућег члана Дра Милосављевића остављен за доцније у нади: да ће се донде постићи споразума ; за благајкињу досадања гђа, Мила Недељковићка; за перовођу г. Макса Пантелијћ; за прегледачице гђе; Ленка Митрашинова, Ленка И. Токина, и Анча Цијукова.

8. Приступа се избору половине управног одбора, и буду све на ново извикане, ал пошто се две захвалише и то: Меланија Савићка, и Ана Милосављевићка, то буду две нове изабране и то: Наталија Акимовићка, и Ленка Спа

јићка и по томе се одбор састоји из сљедећих

чланица: 1. Јелена Богдановићка, 2. Марија Пав

===, | ни |

| | | | 33 5 |