Ženski svet

221

школе походити дворану и обасипати цвећем ковчег Вука СОтео. Караџића ; други дан долазиће публика и велика икола, а трећи дан биће свечан паростов у саборној цркви, где ће са леве стране при уласку бити сахрањени емртни остатци оца новије књижевности Вука Стев. Караџића, те ће тако кости његове лежати у близини Доситеја Обрадовића, чији је гроб с десне стране при уласку у београдску саборну цркву.

Лукијану Мушицком приређен је ове год. о Духовима педесето-годишњи парастас у Дечанима. Било је силног нашег народа из евију тамошних крајева. Енископ Данило позвао је на ту свечаност све ерп. манастире. При парастову чинодјејствовао је Владика Данило на челу са 12 свештеника, 12 ђакона и 6 ипођакона. По обављеном црквеном обреду говорио је владика Данило красну беседу у почаст митроносном песнику врпеком. На обеду, који се држао по парастосу у манастиру, било је присутпо и католичких Фратра и неколико младих оџа. Оваке величанствене славе не памте тамо млоги људи, а има се у заслугу уписати највише владици Данилу. Таков нам подобајет архијереј!

СРПСКОМ НАРОДУ.

А НАИМЕ: СЛАВНИМ СРПСКИМ ДОБРОТВОРНИМ Женским ЗАДРУГАМА, ЦрКВЕНИМ и Политичким ОпштинАМА, МОРАЛНИМ ЗАВОДИМА и УДРУЖЕЊИМА, КАО И СВИМА ЉУДИМА МИЛОСТИВА СРЦА И ДЕРЕЖЉИВЕ РУКЕ.

Наш састановник г. Коста Михајловић има глухонему мћер, Јелку, коју би свом вољом брижног родитељског срца свога дао у први српски завод за глухонеме, који је прошле године основао г. Радивој Поповић у ерпекој Митровици, али је, кло сиромах општински секретар овога места, који злехудо издржава себе, своју супругу и глухонему кћер из незнатних доходака, који му као таквом припадију, у са свим лошим материјалним приликама, па и поред највећега усиљавања, кад би пон од усти својих откидао, не би могао сам из својих средстава то учинити.

Те је зато и упућен на људе милостиве, на људе, који у срцима евојима имају места и за бедне и сироте, да му ти у помоћ притеку. Нонајприје је био упућен на ово место, у којему живи, а које је место и схватило човекољубиву дужност своју, одржив недавно приватан брат-

ЖЕНСКИ СВЕТ.

222

ски договор, на којему се решило, да се пружи братска рука помоћи брижному оцу и родитељу, да може дати своју кћер у горе поменути завод за глухонеме, и да му се испуни тако његова зацело највећа жеља родитељска.

По договору је ова ствар најједнодутшније била прихваћена, али је, на жалост, наше ме-

сто, са рђавмх материјалних прилика у њему, и

сувише мало, а да би се воља и заузимање чланова овога договора се успехом спровести могла, и да би оно само могло толико новчане жртве принети, колико је потребно за ту исту цељ.

И с тога је на одржаном договору решено, да се изабере један одбор, каји ће ову ствар с молбом ради одзива, да унесе у шире земљиште, у народ ерпеки, где ће се зацело наћи толико откуцаја за забринутога родитеља, већ 52 године старог, да ее омогући, да може посла ти своје дете у Митровачки завод за глухонеме.

(6 овом надом се и потписани, у име иза браног одбора, обраћају с пуним поверењем на српска просветна и хумана удружења, као и на све родољубе наше, да ову ствар пригрле, и да тако колико толико олакшају бригу и очајање једном старом родитељу, а са јадне и неизвесне будућности глухонемога јединчета његова.

Помозите» Косподо и Еоспође, Браћо- и 'Сестре! Сваким новчићем Ваших милостивих прилога вршићете две племените дужности: дужност човеко и родољубља; прву непосредно мрема родитељу и његову спроту детету, а другу поередно према првом заводу за глухонеме, који је једино на народ наш упућен

Сви ови прилози, као и имена приложника нека се упуте на потписанога председника, а одбор ће у своје време дати о њима јаван рачун у нашим листовима.

Уредништва свих цењених српских листова учтиво молимо, да овај позив штампају у својим листовима, и да и сами примају прилога на ову племениту цељ, шаљући их доцније на потписанога председника.

У Карлову (п. и. Беодра) '5/,, маја 1887. године. У име одбора: перовођа: Љубомир Лотић, срп.-нар. учитељ.

председник:

благајник: _ Јоца Виловеки

Омер Попов општ. бележник, трговац.

На овај позив обраћамо пажњу наших поштованих читатељки. Како нам из