Ženski svet

205 ЖЕНСКИ СВЕТ, 206

науке с одликом и положила тако сјајан успит, да су се сви дивили. Данас се сви бог зна како хвале њом и већма је волу него што су е почетка мрзили. Изучене правпице ове, заступају код суда не само женске него пи мушке. Највећма се одликују у брачним парницама и уму бољеп пре да измире него мушки правници, па и заслуже више; а где измирење никако непде, оне разведу; али су то све речите жене, п чега се прихвате, то не оставе, него наваљују док не изврше, п све пре сврше него мушки. — Садимаи у Евро пи жена и девојака адвоката. У Торипу, у Талијанској, раде ово две године две Тадијанке као дипломирани адвокати, п врло их хвале. На лањскоме скупу у Риму, у ствари преустројетва тамница и поступака с тавничарима, било је присутних правника, судија и адвоката из целога света, па међу њима жена и девојака доктора права, и од свију њих је гђици Лиди Појет поверено, да поднесе извештај, п она га је поднела с најлепшом похвалм — И у Бриселу је прошле године положпла прва девојка, гђица Попелип, државин пепит е одликом п сада евршује докторат права, да се опде настанп за адвоката.

У Сев. Америци пма данас жена и девојака постављених за еудије и хвале их, да суде врло савгено, да иепптују ствар до најситније ситнице, дознају најсакривеније тајне и вештије су и истрајније него мушки у овом истраживању. Још се дознало, да оне пре и боље него мушки парпичаре измире.

Данас има изучепих жепа и девојака у највишим државним службама. Сепат у државици Охеју изабрао је сад скоро гђицу Мару Харти за државног секретара, до сада пајвећа част за женске у Америци.

Још млого више жена и девојака са овим вишим наукама својим палазе данас рада и најсјајнијих заслуга код различних листова политичних п других као сараднице и као самосталне уредиице. У Америци раде дапас више од 200 жена и девојака као уредпнице и слраднице ондашњих листова. Гђа Роза Ливлент сестра президептова издаје главни литерарни лист. Гђа Елиза Никелен слави ове године 50 годишњицу свог листа у Њу-Орлину; примила,

је уређивање истога по смрти свог мужа, иза кога је много дуга оетало јој, ал она је све измирила и лист пма данас мноштво претплатника. Гђа Лесли Франк уређује 10. листова. И њен муж кад је умро, остао је 1'/, милијун долара дужан и заплетен у 8 великих парница, па то је све она измирила и данас је једна од најбогатијих жена, вуче од својих листова преко 100.000 долара чиста прихода. Данас има у Америци један лист, што га уређује гђица Кара Брак мулаткиња, први лист, што га издаје изучена дивљакиња Индијанка. —— Има данас п у Европи политичких и других листова, што их женске уређују п издају, у Енглеској, Француској, Талијанској, Немачкој, Шведској пи у Русији. Кобден-клуб у Лондону узео је удовицу Крафордову за сарадницу листа „ДељиНева“ и као почасног члана клуба; то је прва гђа, која је дошла до те части. Она пише у томе листу оне Париске дописе, за које се сви читаоци грабе. — У Брислу је прослављена ове године 50 годишњица гђе Поп главне уреднице либералног листа, „Брик“ сви су јој уредници дошли на славу п главни уредник листа. „Преоднице“ изговорио је ону здравицу, што се разносила по свима листовима европским и американским. — За велики бечки лист „АЛПа. Млепег Де.“ расписану овогодишњу награду од 1090 +. за најлепши чланак у подлистак добила је тђица Францишка Кап за чланак „Ађотипа,“ а стекло се 400 писаца за ту награду. —— Прошле године путовала је по Немачкој гђица Клара Чуди као дописница Норвешких листова, поглавито у ствари кретања женскога света. У Хелзингфору у Финској постављена је за, сауредника ондашњега главног државног листа гђица Ана Еделхајм прва женска као уредник. И у Петрограду излази политични лист „Север. Геролд“, први руски лист под уредништвом женским. — Сад има и код нас један немачки и то главни лист за Босну и Херцеговину, који уређује гђица Милена Мразовић, њу хвале пемачко пруски листови као изврену списатељку и Фељтонискињу. — У Америци има данас више листова, који се заузимљу само за женско право, међу њима један од најизвренијих, који излази у Бостону