Ženski svet

209

кући у реду и ништа неће разбацивати. Они ће самој себи и своме мужу увек моћи даваит тачна рачуна.

Не мојмо се плашити, е ће на тај начин од девојке постати само редуша, која увек паје, чисти и кува. Остаје девојци још доста часова преко дан, да се душевно унапређује и да се разонођује. У стаје-ли рано, п не тегли ли се, као што многе „отмене“ даме раде, до 9 или до 10 сати у кревету, имаће шта више пи пре подне каде, да се може веџбати у свирци на клавиру, да црта, да чита поучне п забавне ствари, и т. д. Свакојако да су за те послове часови после ручка згоднији, јер су мирнији; после вечере има се каде ићи на какво предавање или на концерат, наравно ако га има. Ја бих желио, да се већина образованих госпођа, у томе правду образује, а не како је данас, где по говору, који је више брбљање, изгледа да су духовите, а у ствари нису. Такозване духовите жене, које ништа нису темељно научиле, па ипак хоће о свему и о свачему темељито да суде, за сваког су паметног човека права папаст Ја бе. гам од њих, као од куге!

На жалост такво васпитање није лако извести ; јер да тако буде, треба: 1. паметан отац, који ће е чврстом руком све водити затим, 2. паметна мати, која је у вођењу куће вешта, и 3. добар брачни сношај. Спавали домаћица до 8 или до 9 сати, и остављали све на служавци, да се брине., да деца устану кад треба, да буду обучена и умивена, да добију свој доручак; остављали кујну већином на куварици а у доцнијим годинама мисли-ли само како ће се са својим одраслим лепушкатим кћеркама у одабраном оделу ширити на шеталиштимза, на концертима, по баловима и у друштву: тада се не може ни мислити на право васпитање; тако од девојака бивају само лутке, које на жалост често виђамо особито у бољим кућама. Колико-ли се дивних божијих дарова- тако у главу утуче, колико-ли се несретних бракова таквим васпитањем још у напред спрема! И збиља многим младим људима не можемо никако заме.

рити, ако волију остати вазда неожењени, него да узму такву лутку за жену.

ЖЕНСКИ СВЕТ.

____________н-—_._~ ош

210

У таквом браку и приход или плата од 000 до 3000 Форината биће мало.“)

Тако васпитавајући девојку дошла је већ и до 17 или 18 година, те је постала зрелом девојком. Како је досад провела своје време увек у озбиљном и поштеном послу, сасвим је природно, што ће се у њојзи разбудити жеља, да самосталним послом заслужује себи за живот. „Отац, ја бих да радим, да за себе штогод заслужим.“ ИМ ако је сваком оцу мила та реч, ипак ће га јако бацити у бригу. Где да се нађе таква посла 2 Тим послом треба девојка новца да заради; јер сваки радник је достојан своје заслуге и без такве заслуге брзо ће права поља за радом да малакше. Послушајте мој савет: Отац, научи тавоју кћерку ваљаном ручном раду, плљалињ јој за сваки њен посао, као да је туђа шваља пли кројиља.

Досад је твоја жена, кад год је имала каде, увек шила, плела и крпила, како би одело и рубље дечије увек било чисто и уредно. Ту бригу пренеси сада већином на твоју одраслу кћерку. Да би томе послу дорасла, подај је пре свега да код какве добре учитељке научи мати на маЉН, кројитт “о тоилам рубље и правим. таљине. Па још док учи, ваља да поправља по штагод на рубљу и на хаљинама, учи је, да под надзором материним са-

ж) Зато би било неопходно нужно, да се више свет интересује за такве школе, где би се учило кувати м кућу водити. У Енглеској и Америци, у Француској, Холандији Швајцарској, има таквих школа, и свет радо иде тамо. Девојке у тим школама уче, како треба зготовити најобичнија јела, која ваља да задовоље обичног човека, затим како треба кувати за средњи сталеж, и налослетку, како се мора кувати, па да се задовољи највећи избирач у јелу. О томе је изашла читава једна врло занимљива књижица под именом: „ Пбег Косћусћиећ ипа НамећаћбитвКипае,“ Пђекг. ооп Јипе Косте, из које ћемо и ми у своје време коју главу изнети пред наше читаоце. Од године 1876 постоји у Њујорку врло знаменита кувареска школа, коју је основала нека ЉМ:з5 Согзоп. У тој се књижици приповеда, како је та иста Меза Согзоп год. 1878 отворила, јаван течај за жене радничке, Мета је скувала довољан ручак за 10 душа за 30 Сетвз. (американски новац, отприлике 65 новч.) Резултат је изненадно све. Иста госпођа Сокзоп иште 1. школу за обучавање деце радничке, 2. школу за припремање куварица у кућама, где је средњи трижод, 3 школу ва фину кујну, +. нормалне куварске школе, у којој би девојке могле научити и у теорији иу пракси како ве води кућа, и за себе, а и како друге да у томе поучавати могу. Ту би се ово учило: Употреба ране на основу Физикалних закона, од какве је користи промена ране према потреби појединца и поправљање или кварење средстава за рану. Истој госпођи по мом уверењу припада прво место међу добротворима и добротворкама људеког рода. Дао би бог, да и многе друге пођу њеним трагом |!