Ženski svet

249

дружној кући оправе и дозидају станове угодне за живљење. Та оправка ће коштати на 800 Фор., али је тим постигнута повишица кирије на 200 ф. годишње, те се тако тај трошак оправдава. Даље извешћује, да је за кућу исплаћено од погођене своте 1188 Ф. 98 н. капитала и интереса на заостали дуг. Дуга је остало и на кућу укњижено 1928 Ф. 57. н. Овим тога плаћено је на биљеге, порез и хонорар за издавање обвезнице и спровађање у грунтовницу преко 60 ». Видарима је, до сад издато 400 Ф. авр.

Напомиње даље, да за горњи стан има понуда већ са 320 Ф. те су сви изгледи, да, ће се и тај стан лако издати, чим буде оправка довршена. Извешћује још, да је обвезница за преостали кућевни дуг тако удешена, да се тај цео дуг исплати за 5 година у погодишњим једнаким ратама, са, 1'%/, интереса на преостале рате. Извештај се узима е одобрењем на знање.

3. Чита се молба одбора карловског за прикупљање прилога на глуво-нему Јелку ћерку карловеког становника Косте Михајловића, који жели е народном припомоћи послати то несретно дете у српеки глуво-неми завод г. Радивоја Поповића у Митровицу, да учи говорити, читати и писати. — Има се приложити на ту цел 104. и одбору том послати. :

4. Чита се молба приређивачког месног учитељ. збора, којом моли, да се приложи што на трошак око спремања друге опште срп. учитељеске екупштине, која се састаје овде ''/. и 1, августа о.г. а која уједно приређује и 80. годишњу прославу препорођаја ерп. народ.

ЖЕНСКИ СВЕТ.

250

школе. — Има се на ту цел дати из задружне благајне 10 Ф. —

5. Перовођа предлаже, да ова задруга приређује, у знак сећања свога, сваке године о свомепатрону, Малој Госпојини, спомен и парастос како својим умрлим задругаркама, тако и својим добротворима. — Прима се предлог ида не би ова задруга укидала новац од доброчинстава свог зарад ове цели, умолиће се овдашња срп. православ. цркв. општина, да тога дана и том приликом даје за ове парастосе бесплатно звона и да пали полијелеј.

6. Џеровођа навештујући велика добра, која је чинила и данас још чини женској сирочади српској у Босни и Херцеговини племенита, добротворка и грофица енглеска Мис Ирбијева, која је позната васколиком српском народу још из доба устанка босанско херцеговачког, кад је оно око себе као. добра мајка, купила старце, и старице, а највише дечицу, узданицу српску и залагала јелом, огртала оделом и просвећивала науком, предлаже, дасе у знак признања за њена узордела милости и пожртвовања за српеку просвету, слободу и напредак, прими, ова мајка српске спрочади, у ред почасних чланица ове добротворе задруге. Истина, да правила овозадружна не познају ред почасних чланица, али и не закраћују задрузи, да може на овај начин исказати своје признање и своју топлу захвалу тако племенитими заслужним женскињама. — Предлог се једнегласно прима, о чему ће се како редовна глав. скупштина задружна, тако и племенита ова добротворка известити и умолити, да прими овај мали видљиви знак нашег србинског признања.

~“ ве (628 675 (88) 2Р(2 72 о ИСтИЋИ >

— ан

ИЗ ПРОСВЕТЕ.

(Прослава, 75-тодишњице српеке учитељске школе у Сомбору.) На Ивањ-дан прослављен је свечаним начином 75-тогодишњи јубилеј ерпске учитељске школе сомборске. Прослава се састојала из два дела. Први део држао се у школи после св. литурђије. Пред многобројном публиком говорио је Никола Ђ. Вукићевић, управитељ учитељске школе. У свом извреном говору изнео је историју срп. учит. школе. За њим је беседио Отеван В. Поповић, школски реферант. — Други део одржао се у вече у варошком по-

зоришту, где су приправници и приправнице приредиле леп концерат са одабраним програмом.

(Провлава, 100-тодишњице Вука Караџића.) Српеки министар просвете именовао је одбор. под председништвом државног саветника Стојана Бошковића, који ће имати да приреди у октобру о. г. светковину у прославу стогодишње успомене на неумрлог Вука Караџића. У то доба биће и пренос ЉВуковиг костију из Беча у Београд. Одбор је већ држао седницу и одлучиода изашље три члана у Беч, који ће на нарочитој лађи принети Вукове кости у Београд,