Ženski svet

315 ЖЕНСКИ СВЕТ. | 316

аттети

~ Ж0042) Дел о)

(, И У Ј. Ср бо

ха Пн

ИЗ ПРОСВЕТЕ.

У ткалачкој школи у Загребу примају се од |. октобра о. г. по нов. кал. ученице, које су свршиле ЈУ разр. основ. нар. школе. Израде ученица се награђују и могу до 20 Ф. месечно злелужити. Чинимо пажљивима наше родитеље из оне околине на ову корисну врсту женске обуке и заслуге.

Гђица Ирма Савићева из Вршца свртила је с одликом четир разреда: певачке школе у Прагу и о беседи, певачког друштва, која је била ове године 80. августа, певала је арију из „Лукреције Борџије“ у талијанском тексту, тако дивно и е осећајем, да је занела слушаоце, те је на ошште захтевање одпевала по други пут „Растанак“ од Јосифа Маринковића е истом спгурношћу и ефектом као и прву. Живела нам нова уметница!

ЗА ДОМАЋИЦЕ.

Јевтина платна, У интересу наших претилатница и задругарака јављамо им, да се путем вадругарке сегединске женске срп. добротворне задруге и наше претплатнице гђе Амалије Шрутек инџинирке у Сегедину. може добити сваковрено румбуршко, креаско, шлеско и јако кудељно платно за чаршаве од 1170—180 центи-метара широко, као иразне врсте шиФона на комад или на метар: 'Тако исто Францнама (ројтама) или без ових, даље алат. пене џеинице пи куњске крпе, туце од 3—8 •. Гарнитуре асталске од даманска за 6 особа по 6.50—7.50 Ф. а за 12 особа 15—18 Ф.; а даје се п по комад од сваке ове врете било чаршава, или салвета. На захтевање шаљу се мустре на углед. Има и готових мушких и женских кошуља од шифона по 1. 50 н. до 3 Ф. 50 н. комад

Ко наручи код ове госпође ових ствари до 80 Ф. добиће ствар за плату у наточ (реч Хасћпаћте) с наплаћеном поштарином. Ове се ствари све ткају руком наших сестара Чешкиња у вароши Шенбергу, а ова тђа задругарка као снаја Фабриканта тога посредује у распродавању тог словенског еспаша и може тако да даје добро и јевтино, јер непосредно из Фабрике те прима а њој није то главна него тек побочна грана аслуге, којом хоће више у интересу својих се-

петкире 6

стара Српкиња, да посредује, да дођу до доброг и јевтиног платна,“)

Краставци у сирћету да се не уплесневе: Држи у суду том у крпи завезане слачице; та неда плесни на краставце.

Краставци д пре ускисну: не мећи у лонац, у којем је масно што стајало.

Стенице да истребиш. Против овога Гада има препоручено млого лекова п може сваки помоћи, али уз чистоћу, а без ове сви су лекови заман. Чистоћа је у томе, да се аљине спаваће што чешће, лети сваке недеље једаред пзнесу на сунце, добро насунчају, изчибикају, али и дрво од постеља добро прегледа по очисти. Зато је етеница у постељи и ваш на телу, да тера и гони домаћице и људе на чистоћу.

ЗАРАД ЗДРАВЉА.

Старци да лакше предишу препоручује се да пију трипут преко недеље оне сурутке, која остане после начињеног масла (путера).

Неварајте се снажном храном. Многи родитељи из богатијих кућа чим опазе да је које од њихове деце слабуњаво и бледо, претисну га одмах хранити само месом и појити пивом п вином, кавом и чоколадом, а баш то навуче оно зло и ни једном од њих ово не помогне, него их још у веће зло увуче, Оваку храну подносе само они, који тежак послао раде, па и ови буду с простом храном јачи и здравији. У простака нема бледила, него само у господе и то од те тако зване снажне хране.

Штуваклије. Познато је, да има људи, који све што раде левом руком раде, те зовемо шуваклијама. Код нас је у нашег народа мало такових, тек 10—:12%., ал има народа, као што су; Пендишаби, Хотентоти и Бушмани, којих има оваки на 70%,. — Др. Јоверт написао је књигу о шуваклијама, а Др. Марро је по тој књизи испитујући нашао 14—22%, заточеника у тавницама да су шуваклије, док у осталог света има само 9%,) као да се оном навиком од малена искрену правци и у мозгу, те терају на зло; за то ваља децу ону, на којима би се опазило да ће бити шуваклије, то спречавати,

(Атреса: 5ећтшек Атата, Згедећеп Вододавзгопу зида" - 14! 24, з2, Векетћке-ћа У,

! и ји 4 ајд“ За тј и а