Ženski svet

Пт ИН и ЛР Ер Паша ЛИ ЕЦ ЦЕВИ ИПЕЕтПи БИ ЕТ МЕД АНЕ Ета

305 | ЖЕНСКИ СВЕТ. — 306

у нас, госпођа моја тражи девојку за децу.

Сузана. У вас! Не бих ја никад онде служила. Живети као ви, сасвим усамљено без забава, не, не, пре бих у самостан. У нас се смеје дап п ноћи ми потрошимо више за једну седмицу, но ви за читаву годину.

Јустина. Џа да ли ти то доноси користи, заслужујеш ли тим што 2

(узана. 'Го не, али ја се забављам прекрасно.

Јустина. Истина, ми живимо од домазлука, али то не смета ништа да п ја заслужим што, п ми живимо у миру.

Сузана. Шта је то мирг Ја волим шум, хуку — буку, свет п живот.

Јустина. У добри час; ти си смештена по твојој вољи, а ја опет по својој.

Друга појава.

Гља Дермонвиљ. Тек сам овог тренутка дознала да сте овди, а чујем да је већ томе три месеца.

Гдин ди Шато. Истина је, госпођо, ми смо дошли амо рад једне парнице и надам се, да ћемо је добити.

Гља Дермонвиљ. Заиста ваља жалити вашу гђу жену, што је морала оставити провинцију п толико трошити, да ће то тек муком надокнадити моћи.

Гдин ди Шато. Она не чини великих издатака па била где била; у свим њезиним пословима је толико реда и обазри-

„вости, да је и сад спремила све што је

нужно пре но што је ваљало отпутовати,

Гља Дермонвиљ. А нисте ни узајмили да дођете овамо.

Гдин ди Шато. Ја нисам узајмио ни једнога суа“) од како сам ожењен.

Гља Дермонвиљ. Га то је невероватно,

Гдин ди Шато. Заиста је чудновато. и сам сам могао једва да сехватим, али је истина.

Гља Дермонвиљ. Врло сам радознала да сазнам уредбу ваше гђе жене и мислим, да ми нећете примити за зло, ако вас замолим, да ми га испричате.

Гдин ди Шато. У име нашег старог пријатељства чиним још више, и ево вам

%) су, Француски новац у вредности два до два и по новчића (5 пара дин.).

целе моје историје. Хтео сам да узмем за жену госпођицу де Ленси јер ми се учини паметном девојком; њезина побожност у цркви, њезино скромно одело, ћутање у друштву и нека сладост, што сте је могли на свачему у ње приметити, учинише, те мишљах е ћу бити сретан с девојком која као да се уздигла над слабостима женским. Одвраћали су ме, јер пмање јој беше малено, али ја сам на еупрот томе чинио даље кораке и сад нема дана, а да но захвалим богу тога ради.

Гља ДермонФиљ. Дакле она се није понашала по вашим захтевима 2

Гдип ди Шато. О не, ја сам нашао у њој много више но што сам могао захтевати. Сутрадан, после наших сватова, замолих је да води нашу малену кућу и показах јој стање нашега имања, које не беше баш тако сјајно. Она ме замоли да јој допустим да свим управља сама. Дозволих, Прво п прво одбаци половину од онога, што сам ја одредио њојзи на трошак а није се ни дотакла оног, што беше за ме. Отпоче ревносно да се заузима за свој бољитак, својим домазлуком и, касније, својом децом. 'Гај рад је наскоро растерао моје друштво што је к мени долазило и уваљивало ме у трошак, а она је говорила: наши прави пријатељи приволеће се нашем начину живота а са осталима не треба и ми да пропадамо.

Гља Дермонвиљ. Откуда јој ти разлози и така мудрост.

Гдин ди Шлте. Ја сам тим много добио: и да вам не досађујем појединостима знаћете, да је опа довела у ред наше ствари. Ја нисам више богат, као што сам био али сам уверен, да у нашој провинцији нема тако задовољна човека, као што сам то ја.

Гља Дермонвиљ. Ја вас преклињем да се дотакнете и појединости. Мене је очарао ваш говор, далеко је то од досаде. Реците ми, зар вам није мрско живети тако за се и усамљено 2

Гдин ди Шато. Није нам мрско живети за се а нисмо ни усамљени. Ми дочекујемо наше пријатеље но просто, без сујете, не дајемо више но што је нужно, али радо, и од ерца, и изгледа, као дасуп онп задовољни се нами.