Ženski svet

215 ЖЕНСКИ СВЕТ. 216

бр. 47. Чита се записник одборске седнице од 80. априла (12. маја) о. г. — Одоставерава се.

бр. 88. Перовођа извешћује, да је послао књижари Медицијана и Кимпановића у Београду на молбу еписак имена ове задруге, да могу ови слати на углед свој нови лист „Модни Свет“, који ће почети излазити тамо 20. маја о. г. — На знање.

бр. 49. Чита се допис вел. жупана од 7. маја о. г. бр. 247. у ком се моли, да ова задруга изашље најмање 10 својих чланица у понедељак 11. јуна о. г. по нов кал. у магистрат. дворану на договор о томе, шта да се приреди у корист поплављеника оводржавних. — Одређују се: начелница, подпачелница, благајкиња, прегледачица: Соф. Пушибрк, одборкиња: Пава Георгијевићка и задругарке: Ирма Адамовићка, Марија Завишићка, Марија Ђ. Поповића, Ма. рија Плавшићка и Катица Манојловићка,

бр. 50. Чита се допис учитељског збора меен. основ. народ. школа од 17/29. маја о, г. бр. 06., којим се позива ова задруга на годишње јавне испите ових школа, који ће се држати од 9/17. до 11/28 јуна о. г. пре и после подне. — Одређују се, да заступају задругу само у оним разредима, где се ручни жен. рад предаје, и то: на салашима: перовођа, у ТУ. разр. жен. школе: подначелница и одборкиња:; Марија Јовановићка; у ШП. разр. одборки· ње: Пава Живановићка и Марија Бичанска; у ЏМ. разр. одборкиње: Пава Георгијевићка и Љуб. Димовићка; у јовановској школи: начелница и благајкиња. Уједно се наређује, да се набаве премије деци за 5 2.

бр. 51. Управитељ овдашње ерп. више девојачке школе умољава одбор, да изволи доћи и присуствовати на испите ове школе, који се држе 16/27. и 16/28. јуна о. г. и на свечан распуст, који је одређен 17,29. јуна о. г. — На знање.

бр. 52. Начелница позива одбор, да ве изјасни, жели ли држати мајалес ове године.

Пошто ерп. новосадека читаница држи на Спасов-дан отварање своје баште, а певачко читаоничко друштво други дан Духови свој концерат; — одлаже се мајалес за ову годину, да се не би пребацило овој задурзи, да иде на материјални уштрб оним друштвима.

Записник седнице одбора добротворне задруге Српкиња Новосаткиња држане у Новом Саду х. (20.) јуна 1888.

Председава: Јулка Радовановићка начелница. Бележи: А. Варађанин перовођа. Присутни: Христина пл. Новићка подначелница. (оф. Јевтићка благајкиња, одборнице: Љуб. Димовићка, Пава Георгијевићка, Пава Живановићка, Марија Јовановићка, Кат. Христићка, Даринка Огњановићка; екупштинарке: (СоФ Дунђерска, Олга Часни, Марија Вучетићка, бароница Јовићка, Зорка Грчићка, Марија Плавшићка, Корнелија, Димитријевићка, Милана Димитријевићка и суделачице „доброг срца“ као гошће: Ема Аделеберг и Јованка Вајнфелд.

Бр. 53. Председница изјављује, да је ову седницу сазвала поглавито тога ради, да објасни одбору, шта је закључио и како удесио народну еветковину месни одбор „доброг срца“ у ком и ова задруга суделује, те е тога јеу ову седницу позвала и све задругарке, које суделују у том одбору „доброг срца“ па и две гошће: гђу Аделеберговицу и гђу Вајнфелдовицу, које су додељене од „доброг срца“ српској мејани у помоћ. По том извешћује одбор, да је „добро срце“ наредило, да се забава приреди у недељу 19. јуна (1. јула) о. г. после подне у варошком стрелишту. Суделачице се деле на 6 одељења: на српску меану, мађарску чарду, дувањару и кафану, цвећару с воћем, посластичару и место за изигравање ерећака. Свако ће одељење имати своју начелницу, коју је „добро срце“ већ одредило и позвало и'осим тога још по 3—4 предстојнице пи по 4—5 девојчица за послуживање. Свако ће одељење о свом трошку подићи себи место за продавање онога, што му је додељено и свако је одељење дужно, да набави о свом трошку потребне ствари за продавање. Према томе умољава госпође, да се скупе сутра свако у своје одељење и да ствар своју удесе како најбоље знају, а чланице од српске меане умољава, да остану одмах ту, да се договоре, како ће удесити и шта ће и колико ће набавити јестива, јер за пиће се брине средишни одбор „доброг срца“. — Узима се на знање и равнање.

Бр. 54. Председница извешћује, да је извештена, да ће остале две задруге новосадска и јеврејска за ове грошкове узети по нешто у помоћ из својих задружних новаца, па пита одборнице, хоће ли и она дозволити, да се чланицама ове задруге даде у помоћ нека свота из задружне благајне. — Решава се, да се даде у помоћ задругаркама 30 Фор. из задружне

пој у аен з_| „

>