Ženski svet

214

____ ===

благајне и од тога да се задржи за српеку меану 15 Ф, а остало да се раздели на једнаке делове на цвећарско и посластичарско одељење, где су већи трошкови и где је већина натих чланица.

П. Суботичкиња.

Записник одборске седнице „Добротворне задруге Српкиња“ у Суботици 27. априла 1888. држане под председништвом г. Е. Мучалове у присуству: Марије Зарићке, Марије Рајићке, Кристине Димитријевићке, Јелене Недељковићке, Анке Кароновићке, и Савете Манојловићке.

Бележи : Ђорђе Гојковић. —

Бр. 10. Председница јавља, да је овдашња [. женека задруга мађарска позвала нашу задругу, да из своје благајне одреди какови прилог у помоћ поплављеника у Угарској и изаберб из своје средине три чланице, које ће ову задругу заступати у заједничкој екушитини, _ тато ће све овде постојеће женске задруге одржати 9, маја о. г. по: римском у цели, да се приреди у корист поплављених страдалника забава или дилетантеска представа, и да и осим тога- покрене се скупљање добровољних прилога — Из задружине благајне одређује се прилог од 15 Фр. и именује се г. г. Кристина и Савета Манојловићка под председништвом г. Е. Мучалове, које ће задругу на заједничкој екупштини заступати, и у име њено учествовати у приређењу опште забаве,

Бр. 11. У питању, да ли ће се од стране ове задруге особено приредити какова летња забава-мајалес у почаст члановима српског народног позоришта, — Факључено: држати летњу забаву мајалес у шуми варошкој 9. маја о. од 50 н. и чланове ерп. нар. позоришта позвати као задружне госте. Овај мајалее приредиће се у заједници са местном срп. певачком дружином, ученицима и уче ницама ерп. осн. школе суботичке. У то име има се позвати певачка дружина на изјашњење : пристаје ли на оваку заједничку летњу забаву,тако п меетно српско учитељетво, и по том да се одржи мешовити одбор из чланова пев. дружи не и ове задруге у недељу 1. маја 0. г.

г. са улазном ценом

Записник ооборске седнице „Добротворне задруге „Српкиња“ у Суботици 8. маја 1888. држане. Председава : КЕ, Мучалова.

ЖЕНСКИ СВЕТ.

218

Бележи : Ђ. Гојковић.

Присвутне: Анка Карановићка, Марија Зарићка, Јелена Недељковићка, Јелисавета (Лила) Гојковићка, Марија Рајићка, Јулка Димитријевићка, Савета Манојловићка, Др. Плата Добројевић благајник. Од стране српске пев. дружине: Милева Павковићева, Милка Тубићева, Зорка Гаванска и Богдан Димитријевић; —- Ђорђе Крнајски учитељ.

Бр. 12 Председница позива присутне чланове српске пев. дружине на изјашњење, хоће ли пев. дружина ступити у заједницу с овом

"задругом, да се одржи заједничка летња за-

бава у вар. шуми.

Богдан Димитријевић у име певачке дружине изјављује, да ће поједини чланови дружине од своје воље учествовати у забави, али дружина сама због терета плаћања свога коровође без субвенције, коју је досад од црк. општине уживала, корпоративно неће, нити прима на себе какав трошак или издатак.

Поводом ове изјаве председница пита одбор, остаје ли при своме закључку под бр. 11, да сама без пев. дружине приреди забаву, или да то иде у име грађанства2 — Одбор оетаје при своме закључку, да приређење забаве иде у име добротворне женске задруге, и да се позову чланови срп. народне позоришне дружине као задружни гости; а у случају, ако буде деФицита, подмирење истога прима на себет.Е. Мучалова подпредседница. Улазна цена повишује се на 60 н. и каса ће се отворити у 5 сати по подне.

Бр. 18. Удружене све овдашње жепске задруге из заједничке седнице своје од 9. маја п. п. шаљу и на ову задругу табак за купљење добровољних прилога у корист поплављеника. — Пошто се од стране ове задруге већ купили не давно добровољни прилози за погорелце у В. Кикинди, то одбор не налазећи за пробитачно поново оптерећивати и онако малену српску публику, која прилаже, табак задржава код себе подпредседница г. Е. Мучалова. и примаће прилоге и увести у списак само оне, који јој се својевољно пошљу.

Јавна признаница. (Продужење.) по 60 новч: Венцел Ружка, Чеда Савић, Ката НикиФоровић; по 50 нов: Младен Винцанов, Андрија Коловачки, Жива Велисављевић, Јоца