Ženski svet

971

— Ако сам се за то разболео, што сам себи увртио у главу, да сам болестан — што се не би могао здрав одржати тиме, да чврсто држим е сам, здрав. Е. Фајхтерслебен. — Што је ваздух плућима, то је вода

Фонеацгрив. — Оканите се оне луде препоруке, да не ваља говорити гласно; да је то неучтиво; да је сада у моди шапутати. Дабогме! Сада је у моди и бити шкрофуљав; у моди је умирати од сухе болести. П. Мантагаца.

— Што старији греше, то млађи кају.

кожи,

Нар. поел. — Неда дојкиња најбоља залогаја детету.

Нар. пос. — Ракија хлебу канџија Нађр. пос.

— Не чекај од лека дугога века. Нар. пос. — Дете је пола анђео, пола мајмун; колико мора пасти, колико се мора уздићи, да човеком постане! Ј. Етвеш.

Куда расте метиљ, не пасу се овци. Нар. пов. — Са старом навиком исто је тако као са

стрелом Епаминдовом: ако се брзо ишчупа, и здравље пође за њом. Фонсагрив. — Ваша деца биће вам судије ваше. | Исус Христов. — Штогод носиш прти, а што једеш дроби. Нар. пов. —" Тешко болеснику, кога жена не двори. Лопе де Вега. — Камо лепе среће, да васпитање буде увек игијена, и да Филозофија не квари никада здравље. П. Мантагада. — Тај вина вредац није Ко га ко воду пије. Боденштет.

— Што маторији јарац то тврђи рогови. Нар. пое.

— У милостиве матере крастава деца. Нар. посл.

— Ми заборављамо, да је природа наша мати, и да ће нам она на измаку, овог јадног живота, — кад нас сва небеса, што смо их више ње свели, буду обманула — опет примити у своје крило. Ми смо заборавили природу. Само кад громом дрекне, или кад горе и мора на људске лажи наваља, онда се сетимо ње и —

стрепимо. Е. Вебер. — Боца је- страшни суд. Нар. посл. — Ко не пази, часом нагази. — Пар. п.

— Чувај здравље за старост, а летину за зимницу. Нар. пов.

ЖЕНСКИ СВЕТ.

278

— Лепа ћуд пола здравља. _ Нар. пое. — Ко ти је највећи душманинг — Пђразна торбица. Нар. шитал. — Млади и здрави људи, даље од млаке П. Малтагаца. — Ко хоће да устроји војеку, нека почне од трбуха, јер он јој је темељ. Фридрих велики. Лењивац се није родио да живи, него да труне и гније још за живота, Д. Обрадовић. — Држи се лепога! Од лепога живи добро у човеку, па и његово здравље. Е. Фајхтерглебен. — Ко како живи. онако и умире. Нар. поел, — Плуг, којим се ради, светли се; кад вода стане усмрди се. Немачка пов. — Ва што матере сто пута спомену назеб док једва једанпут разгрејаност, — која особито зими — тако ласно приђе у самртни студен. Жан Пол. — Не лети соко перјем, него месом, Нар. посл.

воде;

РАЈУ СО,

Краљевићка Стефанија била је ово дана у Сењу, па отуда је прешла с коли преко Жутоловке и Брлога у Оточац. У Оточцу су је дочекали врло лепо све власти и сва друштва. Девојчице у бело обучене предусреле су је « цвећем. Из Оточца је одпутовала у Лесковац, па онда на Плитвичка језера, где се наслађивала дивотом оне природе, која ју је тако очарала, да је дала исти предео снимити (ФотограФисати) са више страна. Сиротињи оточкој поклонила је ова велика госпођа 200 Ф у име благодарности, за леп дочек.

Руска царица бавила се прошлог месеца неколико дана код своје болесне сестре херцогиње Гумберланд у Гмундену аустријском купатилу. Том приликом одали еу почаст тој ве. ликој госпођи посетом својом наш краљ Фрања Јосиф 1, краљица Јелисавета и престолонасљедник Рудолф. Царица се већ вратила своме двору у Русију.

Краљица Наталија приспела је у Букурешту и, као што новински гласови говоре, путоваће у Русију. ђ

Пруска принпеза Софија, сестра садањег немачког цара Вилхелма П. удаје се за престолонаследника грчког Константина. Из обзира,