Ženski svet

ЖЕНСКИ СВЕТ.

ЛИСТ ДОБРОТВОРНИХ ЗАДРУГА СРПКИЊА.

ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ.

Са овим бројем завршујемо четврту, а идућим бројем отиочнљемо, у име божије, пету годину с нашим листом, те позивамо и умољавамо иаше поштоване претнлатнике, да се претплате и за ндућу 1890. год. и да уједно нрепоруче и другима, који желе просвете и напретка нашем женском свету, да се претнлате на овај пајјевтинији и једини лист с ове стране Савеи Дунава, што заступа интересе нашег женског света, што износи и потпомаже друштвеии рад наших доброгворних задруга Српкнња инотстиче женске гта здруживање за хумане цели. Лиет ће, као и до сад, инлазити сваког месеца по једанпут иа целом табаку и у оваком облику, аи цена му остаје иста: 1 Форинту или 2 l / 2 динара на годину. Претплата се плаћа уједанпут и напред за целу годину и шаље се уредништву овог лиета. Наш је рад за ово четир годипе довољио иозиат читалачком свету, а постаралисмо се, да буде и бољи: поред досадањих наших сараденика и сараденица добили смо за редовне сараденике г. Др. Милана ЈовановиЛа-Батута , проФесора хигијене на великој београдској гаколи и г. Миту ПетровиКа , проФесора нриродних наука на еомборској учитељској гаколи, оба нашем свету довољно позната са својим досадањим лепим и стручним књижевним радом. Захваљујемо се овом ириликом свима досадањим скунљачима и скунљачицама претплате и молимо их, да се потруде, да нам и за идућу годину покупе претплату. Претнлатници из Србије могу слати нретилату управо овамо а могу и на књижару г. Велимира Валожића у Београд, како је коме лакше и угодпије. Који имају да нам за ову 1889. годину још што да дају, молимо их, да нам пошљу бар сад на крају године. У Иов. Саду , 1. децембра 1889. УРЕДНИШТВО.

МАТЕРИНО OКO.

Ј. Н. ФОГЛ.

fflt. дал.нога света по путу прашноме rs Млађан путник жури милом дому своме ; Од сунца му мрко и лице и чело, Хеј! ко he га ноанат’ кад стигне у село? I Ту је већ и градић, ту капија стара, Пред њом се на клугш царинар одмара, А то му је некад веран другар био ; Xej ; пров’о је с' њиме многи часак мио!

Но гле, он га није ни поглед’о скоро Та ко би га iiojh’o како је orop’o ! Уш’о је у село. Еј, жељице мила, На образ се нрашни суза тајно слила; Тад погледа сеетру, баш кроз прозор гледи, Он јој руком маше, маше више реди, Ал’ она се јавља тако х.гадно, cnop’o ! Та ко би га позн’о како је orop’o !

БРOГI2. У НОВОМЕ САДУ 1. ДЕЦЕМБРА 1889. ГОД. IV.

сваког 1. дана у меседу на целом табаку.

Цена је годишње 1 #op.; за Србију 2 */ 2 дин. Рукописи и претплата шаљу се на уредништво.