Ženski svet

У касарни само војено вежбање и више је спреман за пзраду него да ослобођава своју браћу. Ко му је још у касарни причао што год о српским земљама и докле се оне простиру, а ко му је казивао о узор српским јунацима бар из овога века?! Кад би ово он знао не би рекао оно што напред наведосмо Све су ово зла, којима треба тражити дека. Један од првих лекова јесте ; да познамо лепе Српске земље, да познамо своју кућу, своју отаџбину. Да знамо шта имамо у њој лепога и краснога. Носле да иознамо оне личности које су за нашу отаџбину учиниле што год доброга, а тако и оне које су учиниле злога, те да се на прве угледамо, па и ми да радиме тако, а да зло презремо и да га не радимо. У тој намери позивам на претплату све наше родољубе, патриоте, добре људе а нарочито другове по зани • ман.у на „Српски Свет“. Ова је књига до сад два пут штампана. Први пут 1881 год. у 2000 а други пут 1885 год. у 5000 ком. „Српски Свет“ је сад сасвим прерађен и допуњен и урешен са многим сликама и једном каршом сри. земаља. Да би читаоци знали, шта ће бити у овој књизи износи>io у кратко њену садржину. Она ће се делити на два дела. I. Општи. У њему ће се казати које су: Српске земље, Имена српских земаља; Границе и величина Срп. земаља; становници; говор, вера; просвета ; обичаји; предања; ношња; повест. Брда, мора, језера, реке; равнице и клима. 11. Посебице. У посебном делу написане су ове земље: Краљевина Србија, Ст. Србија, Маћедонија, Црна Гора, Босна и Херцеговина, Далмација, Истра, Хрватска, Славонија, Срем, Бачка, и Србија под Бугарском. У посебном делу казаће се: Име; граница : брда, језера ; руде, бил.е, животиње; управа; знатне личности ; знатна места. Слике у књизи биће ове : Немања. СтеФ. Немањић, Св. Сава; Урош велики, Стеван Дечански, Краљ Милутин, Цар Душан, Урош и Лазар, Карађорђе, Кнез Милош, Хајдук Вел.ко, Вук. Караџић, Доситије Обрадовић, Бранко РадичеАЉ, Панчић, Сима Сарајлија, Његуш. Хилендар, Студеница,. Жича, Београд, Крушевац, Призрен, Сарајево, Цетиње, Солун, Земун, Задар и насловна слика, у којој ће бити престављена ношња Срба из свих крајева. Цела књига изнеће око 15 табака и стаје за претплатнике само 2 дин. или 1 Фор. Скуп.љачима је једанајеста књига за труд. Претплата се прима до 10 Децем. а књига ће изаћи до 20 Децем. ове године. Ко жели од претплатника може му се и име штампати. Писма са тачио означевом адресом нека ее нгал.у потписатом. Моле се сви српски листови да овај оглас одштампају. Београд 4 Новембра 1889 г. Пет. М. Никетић. УЧИТЕЉ.

САДРЖАЈ: 1. Позив на претплату. 2. Материно око. Несма од Ј. Н. Фогла. Љубомир Лотић. 3. Нова задруга. 4. In memoriam ! Песма * * 5. Пијаћа вода. 6. Буквице за заљуб.љене. (И8 бележцка пок. дра Ђорђа Иатошевића.) 7. Рад добротв. задруга : Новосаткиња. Бечејкиња. Вршчанкиња. 8. Белешке: а) Из просвете. б) За домаћиие. в) Зарад здравља. г) Разно. — Читуља. Нове књиге. Књижевни огласи. —Позив на игранку с томболом. - Позив на беседу. Одговори. Вдаеник: Доброшворна Задруга Срикиња Новосаткиња. Издаје u уређује : Аркадија Варађанин. ШТЛМДАРИЈА А. ИАЈЕВИЋА НОВОМЕ САДУ.

375

ЖЕНСКИ СВЕТ.

позив пл ИГРАШ с тоишои КОЈУ ПРИРЕЂУЈЕ Добротворна Задруга Сркш Новосатквм ДРУГИ ДДН БОЖИЋД 26. децембра 1889. (7. јан. 1890.) У ДВОРАНИ „ЦАРИЦЕ ЈЕЛИСАВЕТЕ“ У КОРИСТ СВОЈЕ БЛАГЛЈНЕ. Улазна цена од особе 1 фор, Добровољнп прплозп ирима/у се са захвалом. Почвтан у ] / 2 8 саши у вечв. ПOIИ БЕСЈЕДТккоју прирећује б. (18.) Дек. 1889. ДОБРОТВОРНА ЗАДРУГА СРПКИЊА ДУБРОВКИЊА У КОРИСТ СВОЈЕ БЛАГЛЈНЕ У ДВОРАНИ CPII. ПЈЕВ. ДРУШТВЛ „слогл“ уз судјеловање гг. ијевача исшог другишва и гг. дилешанаша грађанске орхесшре. Улазна цијена од особе 1 ф. од обитељи 2 ф. Добровољни ирилози примају се са захвалнотћу. Почетак у 7 сати у вече.

OДГOВ 0 Р И. Г. И. П. Сомбор. Хвала Вам на досадањој сарадњи; надамб се, да нас и у будуће нећете заборавити; ми ћемо Ваше нрилоге радо примати и без пропратнице. Г. Ђ- п - 7 Белој Цркви. Прилог је касно стигао и није могао ући у овај број, донећемо га у идућем броју. Хвала Вам на сећању! Примите наш поздрав!

376