Ženski svet

Пре две године (1887.) приликом 40. дана рођења садање руске царице читали смо у новинама, како јој је цар поклонио диван коље у смарагдима. Управо 40 великих смарагада красили су тај скупоцени поклон. Пуне три четвртине године куповали су руски агенти те смарагде но целој Европи. Ма да руска царица има најлеише наките од свију других царица и краљица, ипак је тај поклон тако јако обрадовао. да је од веље радости играла у салопу као мало дете са кољеом у руци. Остале врсте берила много мање вреде него смарагд. Поменућемо од њих илеменити берил, који је зелен као морска вода и ког су стари народи узимали за наочари. јер су му принисивали снагу, да лечи очи.

Најпосле броји се у драго камење првога реда још и циужоп илн хијацинт. То је камен црвеикасте или мрке боје, који се врло ретко налази у великом и лепом комађу. Кад се хијацинт усија, онда из-Iуби са свим своју боју и тада се може лако протурити као дијамант. Све те врсте драгог камења могле су се видети на светској изложби у одабраним примерцима и често у врло дивним израдама. Морамо још приметити, да јувелири не продају увек драго камење по имену, које има оио у минералогији. Тако продају оии многи камен, само нека је црвен, као „рубин“, а у ствари је саашр, топас, спинел или турмалин, па можда и ништа више иего какав леи гранат.

ВИСИБАБИ.

расна ти је бела круница у цнета, lia’ да јој чистота од снега узета, А тако си иуна нежности и чара! На за то те ci-ако зна и радо има, Тражи ти пупољке, да се кити п.има, Еако им се лишће почне да отвара. Стид, невиност смерио преставља ти цвећс. Ко у томе својству уживата не ће?! Сретан је ; ко може да се дичи тиме!

Осим тога први пролетњи си цветак, Јер ти увек нрва јавиш нам свршетак, Уништење хладне и сурове зиме. По називу никад ништа нс осуди, А тога се држи свагда и код луди ! При цени на празно име се не гледи. Човска ће само дела и врлине, Ум и добро срце човеком да чине. То за сваког каже: ко је и-шта вреди

Ив. М. Поповић.

ПРВЕ ХРИШЋАНКЕ.

Од Станка.

ЦЦ1 шт0 сам Д° са Д говорио, нужно Ј е било Р а Д и тога Д а схва7 u\ A тимо важност одушевљења, огња веудре, и да се уједпо уверимо, да одуј \ шевљење, као и љубав, пе извире из 'з разума, већ да је дар независан од ? разума. Из разума пашег пе извире ни љубав пи вера; у залуд се трудим да се Богу

иолим, ако се угасио огањ вере, разум га не иробуди. Класичан иример налази се у Демону од Лармонтова, где за Тамиру вели: „ Друти јади , други иоли, xof‘e Богу да се моли, Да је брани и оснажи. Ал молитва Богу неЛе, ВеЛ на страну некуд леЛеА Мало даље онисује очајно отимање Тамарино : „Остави ме несретниче, Не верујем цриом врагу, Боже! Боже!.. Ох не могу!. . од кога Лу искат снагу!

24

ЖЕНСКИ CBET. Бр. 2.