Ženski svet

ЗА ДОМАЋИЦЕ.

ЗАРАД ЗДРАВЉА.

за цело ието тако корисне, као и нознавање главних нравила за штедљив, обазрив живот у грађанској кући. Сваке женскиње треба да има нешто знања о души детињрј, њеним изјавама, развитку и нези њеној. Није ли зар телесно и духовно добро будућих поколења положено у њене руке? А многе таштине и погрешке избегле би се у васиитању деце кад би младе матере имале и здраву представу о њиховим дужностима као васпитачице. Не захтева се научна иедагогија, него само најпростије иетине и закони, од којих зависи срећа њихова и њихове деце. Зежаљска вр. уг. нренараидија за до маће учитељице. Угарска влада основала је ире 4—5 година у Будапешти завод за васнитање домаћих учитељица. (Бона) Она је вољна, да овим нутем истисне из мађарског домаћег круга стран елеменет, који се, као и код нас Срба, ио бољим кућама почео увлачити и народни тип сузбијати. Ученице тота завода уче све науке, које се уче и по другим учи ■ тељским школама, а при том још и немачки, Француски и енглески језик и музику, те сад мађарске боље иородице немају нужде, да траже за своју децу учител.ице из Француске и Немачке, јер имају на избор својих кћери, које ће норед наука и дух њихов неговати ; а то би и за нас врло нужно било, па ако ми не можемо овамо, могао би Београд и Загреб што чинити за о у потребу. (Грчке жене.) 2800 жена у Грчкој подне ле су Грчкој влади молбеницу, у којој злхтевају за себе јавне школе и обртничко образовање, које ће им дати подобност, да по својим силама истрају у борби за опстанак, „Ми грчке жене молимо краља, да се зауз.ме за нас а да се и за нас исто чини што за образовање мушких поданика. Ако наиредак нашега народа није до сада одговарао жељама владиним, онда је томе било узрок оскудно образовање женскиња. Пружите нам могућност, да отаџбини васнитамо синове и видеће се, колико се даје тим иутем постићи. Надамо се, да ће се обзир узети на наше захтеве и да ћемо од сада но свом образовању постављене бити на исту висину као и код других културних народа.“ Белгијско законодавство дозволило јеженскима, да могу све струкенауке и вештине учити, осим иравне струке; особите повлаетице добиле С У за изучавање медицинске и аиотекарске врсте.

Трговачки женски завод у Иетрограду У Петрограду се основало друштво, које хоће школом да шири трговачка знан.а међу женскињем својим. Идуће јесени отвара се за то у петрограду школа, у коју ће бити иримљене женске, које су навршиле 16. годину живота и које су нзучиле бар четири разреда гимназије. Курс у овој школи траје две годиие, а учиће се: краснопис, граматика, трговачка коресноденција, рачуноводство, историја трговине, трговачко право, политичка економија и страни језици. Кад нитомице сврше ову школу, друштво ће ее старати, да их с.мести ио својим способностима на згодне позицијс.

Нротнв стеница узимају данас оцатне киселине. Она се уштрца стакленом штрцаљком у пукотине и рупе, где се стенице купе и једна каи тога утамани одмах стеницу, а јевтиније је, него ма које друго до садиознато средство. Како се окруњен зелеии грашак оставља за знму. Очишћен, опран и осушен грашак метни у шерпењу, иомешај са шећером (на 1 лит. грашка, 1 кашика шећера) иа метни на ватру док се шећер не унрига; онда скини с ватре и суши на сунцу. Кад га усхтеш да употребиш, накваси га врелом водом дан пре употребе и после поступај по обичају. (Нада). Зеље за кување да отребиш од црва. Стави у велику чинију слане воде да постоји са.мо два минута, од тога ће сви црви, иужићи и друго угинути. За тим промућкај у чистој води и они ће иоиспадати. Лимуне и поморанџе да одржиш дуго: Замотај добро у артију сваки и држи у санДУ К У У еитном и сувом песку, а сандук опет затвори и остави на сувом месту. Лимуне одрже дуго Талијани овако: Држе их у бунарској води, али ту воду мсњају сваки други дан. Боду бунарску и извореку да начиниш добру за нрање рубља и заливање цвећа: Додај у њу новише нишадора или амонијака (на 5 литри воде, 1 кашикицу за цвеће, а мало више за рубље) За бојадисано руб.ље бо.ље је од воде, јер не иоквари боју.

Против челиног убода преиоручивала се до сад разна средства: неки су узимали салми-

Бр. 7. ЖЕНСКИ СВЕТ.

107