Ženski svet

години живота. Бегае в нредно бистар човек, велик родил>уб. Он је син крајигаког стражамештера, и својом особитом вредноћом и савесним радом поиео се до великог жунапа и краљсвског саветника. Пис о је млого и све лепих ствари, а најгаппе се одликовао спевом својим, ком је дао наслов „Нсдељко“, а у ком је описана судба Србинова. Овим делом је стекао Утјешеновић сталан сномен у историји српске књижевности и у срцима српским и за то нека му је и од наЈке стране вечан сиомен и слава! Катарина Давидовац учитељица на срп. православној школи у Крупи (Херцеговина) премииула је у Мостару 6. јуна о. г. у евојој 29. години живота. Катарина је рођена у Нов. Саду и ту је свршила основну и вишудевојач. школу с врло добрим успехом, з i тим је изучила у Сомбору два разреда учитељске школе а трећи је довршила у Гор. Карловцу. Беше у Сомбору и Гор. Карловцу међу првим ученицама и свагда иримерног владања. Она је кћи сироте удовице Милке, којају је иратила свуда на путу њеног живота и с пожртвовањем лебдила над животом своје мезимице, која ју је неутетпну оставила сад у старости и страном свету. Са ње ног доброг владања и напредног учења испомагала ју јг- на учител>ској школи добротворна задруга Српкиња Новосаткиња и покојни патријарх Герман Анђелић. Јака јој црна земља била и леп спомен међу нама ! Даринка Илијћка верна супруга г. Васе Илијћа кр. среског извршбеника, добра мати, вал>ана Српкиња и истрајна чланица добротворне задруге Српкиња Новосадкиња преминулаје последњих дана јуиа о. г. у својој 30. години живота. ЈХака јој била црна земљица!

НОВЕ КЊИГЕ.

ЈТзветтај о сра. вишој девојачкој школи у Нов. Саду на крају ii.eiie 16 а гакол. 1889 90 године. Година тринаеста 1890. Садржина: Власти и старетнинства. Број часова тпколских

и гата се радило из поЈединих предмета. Важније иаредбе. Учила. Ученице. Фонд ове гаколе. Извсштај о представи. Приiio.violi ученицама. Летопис. Објава гакол ска. У Нов Саду гатампарија А. ПајевићаlB9o. Извешта/ј о с/ра. вишој дсвој. школи у Ианчеву, на крају њене 16. а гакол. 1889 90. год. Година IV. Спремио Светозар Дамјановић управитељ. У Панчеву. Штампарија Николе М. Косанића 1890. Садржина: Реч две родитељима и остало као и у горњем новосадском извештају.

СРБИНОВИ ЗАПИСНИЦИ.

Пише у везаном слогу:

Србин-Милош Грабовачки.

50 ти број доноси на челу листа осуду судб. стола у Митровици „у 49. броју настоји се у чланку под насловом: „Читачима мојих запиеника желим сретно ново лето хиљадуосамстотина деведесето“ целим еадржајем и смером укунно Српство потицати за идеју српског уједињења под једним крунисаним царем а тиме би се мо гла повећати погибел. извана иротив аустроугарској држави, гато твори учин злочинства велеиздаје. §. 58. итд.“ Ускрс. -- Срнство. Политичко иролеће. (Бизмарк иада, а Коприва влада).

ОДГОВОРИ.

14?и Лујзи М. Крагујевац. Примили смо по слатих 20 динарм. Хвала Вам на .вубани ! Листови се редовно гааљу свима Ваитим претплатницима. Г. Ненаду Сарајево Последњи рад Вапт не можемо уврстити, јер смо белетристику искључили из нашег програма, бар за сад; може бити, да ће.мо до године и за ту врсту рада отворити ступце iiaraer листа, ал за сад не. Ila редите, пгга ћемо с рукописом. Хвала на л.убави! Г. П. Днмитријевићу Т. Кашижа. Доцкан ириспело, изићи ће у идућем броју.

112

САДРЖАЈ : 1. Милосници, од Лазара Николића. 2. Позив Српкиња** 3 Одмор. ** _ 4 Етарски зејтин, од Мите Петровића. - 5. У вече, од Војипа Бикара. - 6. Историја храма Јудејског, од Станка 7. Адела Васиљевићева, од X. 8. Допис, од Једног слугааоца. - 9. Белегаке :а) Из просвете в) За домаћице, г) Зарад здравља, д) Разно. - 10. Гад добротворпих задруга Српкиња Новосадкиња: Белоцркванкиња; Вуковаркиња.-- 11. Позив. 12. Читуља. - 13. Нове књиге. - 14. Одговори. Штампарија др. Иавловића и Лоциl.а у Новом Саду.

ЖЕНСКИ СВЕТ. Вр. 7