Ženski svet

јер je разговор прешао на личноети, но је на онште задовољство и та тешкоћа савладана те тако једногласно изабрасмо г. Милу Дробац за благајиицу. Гђа Мила Дробац не хтеде се у први мах нримити те ночасти, но пошто ју молише сви, то се прими и даље тог доста тешког и трудног рада, који је и до сад без погрешке и мане водила. (Јпротни.а се за иодномагаље намножита и задруга ревно настоји, да се невоља и рад умањи. У оближљем селу Борову погорело је 16 кућа, и задруга је притекла невол.иима у помоћ са ф. 25. Овдашљи један сиромах грађанин оболео је с очима, на се обрати на задругу ради помоћи, да иде да се оперира, и задруга му је иритекла у помоћ са ф. 15. Не давно даровала је задруга сиротој једној удовици за укоп мужа јој ф. 5 Једиу сироту одела јо кошуљом и хаљином. и тако наше вредпе задругарице чине све мо гуће да ублаже јад сиротињи. Пре неколико месеци изгубилисмо нашу вредну одборницу г. Катарину Радовановић том приликом моказаже задругарице леног саучешћа. Гђа Мила Дробац наша благајница и одборница г. Марија Палић ноложигае у име задруге леи венац на, одар нокојнице и изјавигае саучешће породици. Ири погребу се видио леи број задругарица, које својој иосестрими последљу по част одаше, отпративши је до гроба хладна.

Нада.

ПОЗИВ.

71. Т. Српско-народно учитељствб посветило је живот свој срећи и напретку народног подмлатка. Тај рад и брига око народне просвете одузимају му снаге и ирилике, да може радити за свој рођени иодмладак, а и материјалне ирилике иародн нашег, покрај најбоље воље, не до.звол.авају да се учитељство за свој иолезни рад и труд награди толико, да из те награде може извести на пут или бар материјално осигурати своју децу, као што за то има прилике сваки други сталеж. који, било физичпом, било умном снагом, прегне на тај иут. Познавајући све те прилике и знајући за све те околиости склонило сс срп. народно ир вбелавно учител.ство у митр полији карловачкој да својом и народном потпором подигне у Новоме Саду један завод, који ће му олакшати, да своју рођену децу може изучити у Новоме Саду бесплатно, или уз посве мали доплатак, те тако да стече својој деци бар толико моралнс снаге, да могу бреме овог живота лакше сно-

сити, а да су народу нашем од што веће користи било као учитељи и учитељице, било као свештеници, трговци. занатлије и т. д чему већ које дете буде више наклоњено. Томе заводу дато је име: „ерпски учитељски конвикт у Новом Саду.“ Чланови тога друштва дају од своје малене нлате на ту цел по у друштвени фоид кроз пуних пет година дана. Правила за то друштво потврђена су 21. јануара о. г. љ>д бр. 3667. од кр. уг. министа| ства унутрашњих нослова и друштво је тим ступило у живот ове 1890 годин . По себи се разуме. да је за оваку велику цел врло мали ирилог од 3%, што ће га члано ви тога друштва давати, те се тако она лепа и племенита задаћа, воју је ово друтитво учител.ско себи иоставило, не може остварити, ако овом учитељству не притече у помоћ и народ. Учитељство народне мисли да има права да закуца на врата наподне милости, јер оно је кроз 200 година, како се у < ве крајеве у маси доселисмо, а поглавито последњих 30 година, саразмерно највише привредило, те је просв тни и морални живот народа нашег скочио до данашље угледне висине, па мисли, да је .тим задужило и народ и родољубе своје, те да им може с отвореним челом изићи и замолити да му помогиу, да и он своЈу рођену децу меже извести на добар пут. Кад учитељ с толиком жртвом еипема народној деци бољу с;>ећу, ваљда је заслужио, да се и њему припомогне да својој деци спреми лепши живот, те у то име приступа потнисани привремени одбор тога учител.ског друштва најучтивијом молбом, да по могућству изволи новчаним нрилогом помоћи ово друштво. Сваки и најмаљи прилог примиће се с благодарношћу и упрстиће се у ред добровол.них прилога. Ако ко приложи 50 и више Форината уврстиће се у ред потпомажућих чланова, и имаће у смислу друштвених правила у скупштинама саветујућа гласа и овентуално могу и љихова деца уживати благодети друштвене. ГГрилози се гааљу на потписано председништво и пријавл.иваће се сваке године скупштини задружној и износити на јавност. Из седнице привременог одбора срп. учител.ског конвикта у Новом Саду држане 17. (29.) маја 1890. Аркаднје Нарађанпн с. р. ттредседннк. Ђорђе Милић с. р. перовођа.

ЧИТУЉА.

Огњеслав Утјешеновић Острожипски срп ски песник и књижевник преминуо је првих дадана прошлога мссеца у Загребу. у својој 73.

Вр. 7. ЖЕНСКИ СВЕТ.

111