Ženski svet

Зато се све више и више осећа потреба да се подижу сриска забавишта; то је увидела и срнска женска задруга вел. кикиндгка, те је решила у седници држаној на дан св. Сгевана 27. децембра 1890. године, да уз приномоћ црквене општине подигне српгко забавиште. Ово се већ одавна повлачи, али због разних пренона није могло досад у живот ступити. Но ако Бог да угледаће и ово српско иодузеће - још ове јесенн света.

Добротворна српска женска задрута в. Кикиндска, наумила је да поише једну свршену прииравницу да сврши течај и да положи испит за забавнљу и зато је одредила 120 ф. као нрипомоћ овој својој питомици. Дакле на јесен, ако Бог да, имаћемо и ми српско забавиште! Да бог да се и друге српске онштине обрадовале тим истим пријатним гласом, којим их ми данас изненађујемо! Једна Орикиња m В. Еикинде.

БЕЛЕШКЕ.

ИЗ ПРОСВЕТЕ.

ЗАРАД ЗДРАВЉА.

'*Дечија забавишта. Угарски сабор донео је нрошлог месеца законску одредбу, да се имају у целој Угарској подићи забавишта и чуваришта, где тод је општина материјално довољно снажНа.' У којим општинама већ постоји дово љан број ових школица, тамо се неће дизати нове. Ове школице могу дизати и црквене општине и кориорације, и онда у том случају неће власти присиљавати децу, да одлазе у државну школицу, нити ће општинари бити приморани, да нлаћају овај прирез Из овога сад могу знати и видети наше општине и наше добротворне задруге, шта им чинити ваља, ако желе да очу вају свој нодмладак од туђинског уплива и од моралних странпутица којима ће она деце из ложена бити, што ће се новерити неерпским рукама; а и наш народни цркв. сабор ваља о овом нредмету озбиљно да размисли и да по могне чим год може, да се наша деца у том најранијем добу васпитају у нашем срнском и православном духу. Дом сиротне деце у Београду. Ово уточиште сирочади српске напредује све више и више, што свакојако мора свакоме бити мило. Од новембра месеца прошле године Дом овај има и женске деце и то 15. Мушкараца има 30. Пред прошли Божић образовао се у Београду Одбор rocaoija за божиИне иоклоие сиротој деци. У овоме одбору биле су све прве госпође из Београда, међу којима су биле и г-ђа Риетићка (жена г. Ј. Ристића, краљевог намесника), г-ђе Грујићка, Таушановићка, Крстићка и др И вред

не чланице тога одбора својом заузимљивошћу скупилс су преко 2000 динара у новцу, и доста разних ствари. Сву децу у иоменутом Дому Одбор госпођа оденуо је од главе до пете. Гlоред школе, коју деца уче у овом дому до сад је био заведен котаричарски занат, а сад је заведен и четкарски занат. И тако ова сиротна деца у овом дому имају не само склоништа (храну, одело, стан и оетало) него уче школу и занат, те на тај начин дом их спрема за занатлије. На бечким школама има 2296 учитеља и учитељица. Од тих је рођено у Бечу: 828, у другим местима Дољне Аустрије: 507, уМоравској: 301, у Ческој : 195, у Угарској : 107, а остали у другим круновинама Аустрије, изузимајући што су 4 у Швајцарској, 2 у Русији и по 1 у Румунској и Србији.

(Најбољи начин да се дође до чисте воде). По Француском Физиологу Гинару мора се иоред свију разних метода, да се вода иречисти, остати на томе, да је кључање воде најсигурнија од свију тих метода. У толико више заслужује да се опште прихвати, што она квалитет пијаће воде не промењује, или истом врло мало. Обратно ономе, што се до садмислило, има у води, која је кључала, увек доста соли за храњење и врло је мала разлика у том између ње и исте воде пре кључања. Гасови, који су у води растворени, никад се не истерају са свим кључањем, иа ма се кл>учање продужило и дуже

24

ЖЕНСКИ СВЕТ. Бр. 2.