Ženski svet

ЗА ДОМАЋИЦЕ.

ЗАРАД ЗДРАВЉА.

РАЗНО.

се уз то образовати и женске задругс у оним крајевима. Добро је, да наш свет сазна за те намере овог школ. савеза, na да се зна равнати и чувати. Велика војвоткиња Јелисавета ћерка преетолонаследника Аустро-Угарског РудолФа која је навршила 2. сеит. 1890. г. своју 7-му годину отпочела је прошле јесени редовну наставу, и што је овом приликом важно, узет је 7 ван досадањег обичаја; за то учитељ грађанске школе г. Вилхелм Колер. (До сад се увек за дворске принчеве узимали и за прву, основну наставу, учитељи с великих школа). Од овог ће учитеља учити осиовну и грађанску школу, а предава ће јој 4 сата недељно, и говори се, да врло лепо напредује и да воли свог учитеља. Колер је из места Веринга, син је једпог лимара (шпенглера) и има му 30 година. Школе у Паризу. У Паризу су школске просторије отворене за децу под надзором учитеља до 7 сати у вече. Ту могу ина, нарочито зими, од никог не узнемирени, у топлој соби, на чистим трпезама и при добром осветљењу посвршавати своје школске радове или се игри одати у дворанама и двориштима. Женскиње на швајцарским свеучилиштима. На свеучилишту у Берну налазе се ове године међу ђацима и 68 женскиња; 2 уче права, остале медицину. На евеучилишту у Цириху има ове године елучајно исто толико женскиња као и у Берну; 3 уче права, 42 медицину и 23 фиЛОСОФШУ. (На што све мисли српска краљица). Секретар српског пољопривредног друштва у Београду реФеровао је у једној одборској седници тога друштва, да му је краљица Наталија у приватној аудијенцији изјавила поводом говора о оскудици масла и Финијег поврћа на београдској пијаци, да -је вољна ставити друштву на расположење 40 дуката годишње, да овом сумом награђује и изазове добру и обилату ироизводњу масла и финог поврћа у околини Београда, ако само друштво нађе начина за извршење овога. Друштво је на ову племениту понуду Њеног Величанства изабрало одбор, да питање ово ироучи и мишљење своје поднесе.

Кравје млеко као храна одојчади. Кравје млеко треба деци давати само у разблаженој

Форми, да се тим не чини по себи теже сварљива сировина подобнија и нешкодљивија за улазак у детињн организам. Небв обраћа пажњу, да се баш у тој тежњи много пута греши двоструко, једаред тим, што се млеко меша са водом и друго зато, што се шњом мета у потпуно рђавој размери. Мешањем са водом, као што је то већ давно доказано, не угруша се сировина кравјег млека нимало ситније, те не начини с тога млеко ништа сварљивијим. Због тога се мора млеко помешати са чорбом од пириначког брашна, салепа, |зобне или јечмене слузи. Сљедујемо ли пак сувише још и препорукама за размеру мешања са водом (по Хеноху: од 1. до 3. месеца 1 део млека, 3 дела воде; од 4. до 6. месеца 1. део млека, 2 дела воде; од 7 до 9 месеца 1 део млека, 1 део воде или по Лебашу : у 1. месецу 1 део млека, 1 део воде; у другом месецу 1 део млека, 2 дела воде; у трећем месецу 1 део млека, 3 дела воде ) онда се уноси у детињи жељудац сувише велика множина воде, која желудац прекомерно растегне и уједно за исто толико разблажи, односно ослаби желудачни сок, све на штету одојчета. Према томе препоручује Шредер, даје најбоље, кад се до 18. дана првог месеца узима млеко и чорбасти додатак подједнако, у другом и трећем месецу два дела млека и 1. део воде, ако се у огпнта не би сматрало стерилизовано кравје млеко без икаквог додатка као најбоља храна за одојчад. (М- П.)

Број деце у Француској. Статистичка иепитивања у ФранцусКој показала су, да у Француској има 2 милијона брачнпх парова, који немају ни једно дете 2 а / а милијона имају по једно,. 2,300.000 по 2, 1 г / 2 милијон по 3, од прилике 1 милијон по 4, 550.000 по 5, 300.000 по 6 деце, а 7 и преко 7 деце било је само у 148.808 породица. Као што је познато, стоји Француска еа множењем становништва најгоре у целој Европи. Новосадска срп. виша девој. школа приредила је такођа на Сретеније о. г. у корист својих сиромашних ученица и учила школска „беседу с игранком“ на којој су приказале ученице ове школе први пут дечију игру „Полаженик“, коју је написала учитељица исте школе својим ученицама гђица Милева Симићева. И песме, и декламације и овај комад приказани су тако лепо и укусно, да је сва многобројна.

42

ЖЕНСКИ СВЕТ. Бр. 3.