Ženski svet

Сентомашкиња.

Деметровићу и Панти Поновићу, који се по трудише да салу што лепше украсе. Но сад на свршетку ћу да довикнем само тако и дал.е госиође: „ ua да нас види Бог!“ Вера.

Рачунски извештај о забави, која се одржала 3. Фебруара о. г. Од улазница 61 ф. н. Од добровољних прилога ... 45 ф. 35 н. Укупно: 106 ф. 35 н. Расход : 73 ф. 29 н. Остаје чистих: 33 ф- 06 н. Добровољни арилози: г. г. Александар Манојловић 1 ц. кр. дукат; по 5 ®op. : Глиша Манојловић, барон Рајачић; по 4 ®op„: Стеван Дунђерски: по 3 ®op. : Јован Татић, Шевић и Јаша Дунђерски; ио 2 ®op. : Ника Дракулић, Мравић, Војновић иН. Н.; по 1 Фор. : СоФија Теодоровића, Тоша Дунђерски, Лаза Манојловић, Ђура Јовановић, Младен Гавански, Иса Иванић, Исидора Дунђерска и Марковићка; по 50 нов.: Марко Манојловић и Катица Каћанска. У стварима за томболу од прошле забаве дадоше jom гђе Мара Иванића и Милева Дунђерека, која су имена у прошломе извештају случајно изостала. Свима прилагачима и прилагачицама изриче се овим усрдна благодарност. Одбор.

ЧИТУЉА.

Вида Јездимировића. Породицу овдашњег судца г. Милоша Јездимировића задесио је нов тешки удар. Изгубили су и другу ћерку Виду 14. Фебр. о. г. у цвету младости своје. С њима дели тугу цело грађанетво; нека их Бог утеши, а покојници подари рајско насеље! Марија Стеиићка супруга многогодишњег шаптача срп. нар. иозоришта Паје Степића нреминула је на рукама својс добрс кћери учитељице Ст. паланачке, Ангелине, у својој 62. год. живота. Однеговала је леп и иримеран пород и била је честита и ваљана Српкиња Лака јој била црна земља!

Ћорђе Д. Кода један од најотличнијих и најинтелигентнијих српских трговаца у Нов. Саду, а може се рећи и с ове стране Саве и Дунава, члан „Матице Српеке“, бивши старатељ и приложеник срп. вел. гимназије многогодишњи главни тутор саборске цркве. представник варошки и т. д. преминуо је 1. (13.) Фебруара о. г. у својој 80. години живота и уз велико саучешће васколиког новосадског грађанства је сахрањен; 3. (15.) Фебруара о. г. Приликом смрти своје сестре Ане поклонио је добротворној задрузи Српкиња Новосаткиња 50 ф. те је тако био и добротвор ове задруге. Лака му била црна земља!

НОВЕ КЊИГЕ И ЛИСТОВИ.

Ловац у заседи или борба бика с курјацима. Истинити догађај из живота једног Фрушкогорског ловца спевао Васа Пантелић трговац. Нови Сад. Штампарија Др. Павловића и Јоцића 1891. Књижица се може добити по 6 нов. код самог писца у Јаску (Срем) или у књижари Луке Јоцића у Н. Саду. Мајсторија козе tiace приповетка за децу од Фрање ХоФмана превео Младен Симоновић. Са сликама. У Нов. Саду. Издање и штампаА. Пајевића 1891. Цена 30 нов. Карловачко Владичанство прилог к историји српске правосл. цркве. Напчсао Манојло Гр бић катихета и проФесор срп. учитељске школе у Карловцу. Прва књига. У Карловцу. Штампарија Карла ХауптФелда 1891. Цена је овој '"'књизи 1 ф. 50 н. и може се добити код писца у Карловцу. Полаженик нозоришна игра за децу у једном чину. Својим ученицима написала Милева Сими Лева учитељица новосадске срп. више дев. школе. У Нов. Саду, штамиарија срп. књижаре Браће М. Поповића 1891. Цена је 20 нов. Овај су комад ириказале ученице ове више девојач. школе о својој последњој „беседи с игранком“ 2. (14.) Фебруара о. год. и публика је ванредно задовољна била, што је знак, да је комад, а и да је ствар у њему добра, те га могу у сличним приликама и друга женска деца приказати. Од књига за народ, што издаје „Матица Српска“ из задужбине Петра Коњевића, изашла је: 29. свеска: Сриски књижевиици 11. део, за народ написао Мита Калић. Накладом срп. књижаре и штампарије Браће М. Поповића у Новом Саду 1891 г. Цена 10 нов.

48

1. Некадањој пријатељици. Од Д Брашованова. 2. Забавишта и чуваришта 3 0 релијозном васпитању деце на дому. Од Т. Марјановића. 4. Енглеска деца. Од М 11. 5. Памук биљка. Од Мите Петровића. 6. Белешке: Из просвете. За домаћице Зарад здравл.а. Разно. - 8. Рад добротворних задруга српкиња В. Кикинђанака, Вршчанака, Митровачкиња, Вуковаркиња, Сентомашкиња. Читул>?». Нове књиге и листове Штамиарија др. Навловића и Јоцнћа у Новом Саду.

ЖЕНСКИ СВЕТ. Бр. 3