Ženski svet

Митровачкиња.

Вуковаркиња.

За оверовљење скупштинског записника изабране су: гђе Даринка ил. Бота, Мила Богдано вићка и гђца Ирма Савићева. За саветујуКе чланове изабрани су г. г. Стеван БошковиК парох, Светозар Брагаован учитељ, Бранко ДрагиК, Лоца НедељковиКуВаса Гренчарски, Милан ЈовановиК и Јоца Спај.иК. Пошто је тиме дневни ред исцрп.вен, то је начелница скупштину закл.учиЈга и задругарке се разитиле уз веселе усклике: живели часници и одборнице. „В. Гл.“

На крају прошле године издала је митро вачка госпојинска задруга за потиору еиротиње свој годишњи извештај за протилу 1890. г. из кога се види, да је та задруга с готовином {3O ф. 87 н.) и улозима (2317 ф. 24 н,) имала 2348 ф 11 н. канитала на крају 1890. г. Задруга је потпомагала проитле 1890. г. тамошњи глуво неми завод г. Радивоја ПоповиКа са 60 ®op. и потпомагада је 11 сиротица са редовним месеч ттим прилозима од 2 и 3 Фор. 7 те је издала на ово за ту годину: 246 Фор. Осим тога издала је на мање потноре 8 ф. 06 н. и с тим једакле издала преко -300 ф. те године на милостиње. Задруга је у корист своје благајне приредила прошле 1890. г. једну забаву ? која је донела задрузи чисге користи 140 ф. 91 н. •; а оеим тога имала је задруга те године и доста сво]’их пријатеља ; који су је даривали са 66 ф. 60 н. ирилога. Кад се овоме дода још поклон тамошње трговачке омладине од држаног мајалеса са 25 ф. и поклон тамогањег ескон деон. друштве са 10 ф. : онда се види, да та задруга ужива у своме месту лепо поверење, а у том као да највише заелуге има задружни управни одбор који је овако саставЈвен: Марија ПанаотовиКка иредседница ; Наталија МесаровиКка потпредседница; Санда М. ЈовановиКка благајкиља; Иера БојкиК тајник; Никола Ј. ПоповиК и Др. Војин НоваковиК саветници и одборкиње: Драгиља ВујагаковиКка, Милева, НоваковиКка, Христина Дера, Ангелина БаришиКка, Милица АдамовиКка, Јелена Ј. МијиКка, Паула Бајерова, Санда МилутиновиКка, Емилија ЈовановиКка и Марија Лисак. Ова задруга броји са овим часницама 48 чланица.

Ево ме опет да прозборим коју о нашој срп. добр. женск. задруги и да Тим иутем известим читалице „Женског Света“ о резултату нриређене забаве на Сретеније 2 Фебруара 1891 год. Забава је испала нреко сваког очекивања врло добро, у ирвом реду морам напоменути да је заузимањем гђе Јулије нл. РогулиК, изведена нека сеоска игра на опште допадање публике; морам искрено иризнати да је исту гђу много труда стало док су играчи и играчице сватиле смисао игре; даље ми је наноменути да је ~Свекрва“ шаљива игра од Мите КалиКа одиграна од дилетаната са таком прецизношКу да је публика била изненађена које је и доказала са бурним аплаусом Свако од дилетаната сватио је потпуно своју улогу особито „Свекрва“ гђа Мила Дробац, одиграла је тако ириродно да је све ирисутне задивила, па Л>убица гђа Емилија РаденковиК, Баба-Ката: гКа Сара ВукајловиК, Манда: гђица Л>убинка Николи Кева беху такође врло добре, па и г. Жарко СтаниК, Милан и Стева РадиК (тргшна) Мији не може се ништа пребацити уираво те две тачке беху најбоље и најлепше у целом програму. И материјалан резултат беше новољан јер је пало које од проданих улазница које од прилога 480 Фор. 60 нов. Но и трошак око забаве беше огроман, јер војничка, музика из ГЈетроварадина дође на неких 160 Фор. и ако је наша, сваке хвале вредна, председница гђа Амалија ПауновиК дала кола за довоз музике, напоменута гђа сваком приликом иокаже да јој напредак задруге на срцу лежи и морам признати да задруга само крај оваке председнице може овако наиредовати Живела! Чист приход је 225 ф. Овај пут се показало, шта се све може, де је слоге; свако се ту трудио да покаже да је рмд да забава тито лепше испадне; гђе одборнице трудише се да свака по нешто донринесе а саме старије гђе показаше како ваља да се ради, па само за то се и показао овакав усиех. Е па да вам је било видети декорацију сале, познало се неК по самој сали, да је забава чисто српска, јер сама сала не беше ништа друго до изложба српских умотворина, Килим до Килима, иешкир до иешкира, а iiito се то тако све лепо удесило, има се захвалити госнодину и госнођи БожиКа, даље г.гл Жарку СтаниКу, И.

Вр. 3. ЖЕНСКИ СВЕТ

47