Ženski svet

Старо-бечејкиње.

Суботичкиња.

Рад „Просветне задруге Српкиња а у Старом Бечеју. Као што је и у овом цењеном листу обзнаљено било, одржана је у Старом Бсчеју „Игранка“, што ју је приредила „Просветна задруга. Српкиња“ дана 18. јануара о. г. у корист своје благајне. 0 самој сабави имамо то рећи: да ако и није забава многобројно посећена била, али је друштво лепо и одабрано било, и забава у најлепшем весељу и расположењу протекла. Особито је дворана игралишна укусно и дивно украшена и намештена била, што се има у похвалу и признање чланицама Јулци Живковићевој и Даринци Ковачевићевој уписати, које су се неуморно око тога потрудиле, што им је и цео одбор у идућој седници својој изразом захвалности у записнику признао. И са стране материјалне и ако баш није Бо зна како сјајно, а оно је испало. На благајни је иало 170 Фор., од којих је по одбитку трошка 86 Фор. остало чистих 84 Фор. Гости су се добровољним прилозима врло обилато показали, тако, да сматрамо за пријатну дужност, да им имена спомена ради јавности предамо. Ево их дакле: Местна јеврејска женска задруга 5 Фор.; гђа Јулијана Јовановић 4 Фор.; Др. Иван Влаховић 3 Фор. 40 новч.; по 3 ®op. : г. г. Др. Арон пл. Војновић, Бела Гомбош срески начелник, Иван Ђорђевић, Шандор Бугарски из Сегедина; по 2 Фор. 40 нов.: г. Јоца Ковачевић из Мохола; по 2 ф. 20 н.: г. Милан пл. Зака жабаљски начелник, Шандор. Деваји апотекар, барои Н. Рајачић, Јапта Дунђерски и Младен Гавански из Сентомаша, Емануило Попер и Др. Пали Гринбаум; по 2 Фор.: Преч. г. Јован Борота и Глиша Манојловић из Сентомаша; по 1 Фор. 40 новч.: Гајчиновићеви из Ада и Јожика Фрајнд ; 1 ф. 20 н.: г. Н, Араницки из Жабља, Милош Гавански, Светозар Соколовић, гђа Емилија Јоцић, Херман ШулхоФ, Н Николић из Сентомаша, Игнац Дајч Пешта; по 1 Фор.: гђа СоФија Дражић, Јулка Живковић, Др. Милутин Мајински из Сентомаша, Ђорђе Петковић, Ђока Богдановић и Иванић бележник сентомашки ; по 80 иовч.: г. Ђура Ковачевић; по 50 новч.: преч. г. Алеке. Поповић, Марија Жекић, Карољ Свити кр. бележник, Самуило Фархи, Ђура Јовановић адвокат, Н. Вучерић из Чуруга, гђа Манојловићка из Сентомаша, Браћа Сарајлић из Жабља и Др. Игнац Вајнбергер; по 20 новч.:

г. ЈГука Мравић, Јоца Киселички из Нов. Бечеја, Милан Жекић, Стева Стојановић, Јоца Поповић учитељ, Ђура Жекић, Паја Мартиновић, Алекс. Путић из Беча, Глиша Миковић, Кристина Хаднађева. Н Н. путник, Карол> Фрајнд, Н. РевФИ учитељ, преч. г. Фоњо Пал, Н. Дејак званичник и Н. Н. надпоручик. (Свршиће се.)

Заиисник одборске седнице „Доб])отворне задруге Срикиња “ у Суботици 31. марта 189L држане. Председава: Емилија Мучалова. Бележи: Ђорђе Гојковић. Присутни: Ленка Коњовићка, Марија Рајићка, Анка Карановићка, ЈХила Гојковићка, Кристина Димитријевићка, Ленка Георгијевићка. Бр. 1. Председница Е. Мучалова наиомиње, да је задруга већ од више година уобичајила, да за врбицу заодене 3 —4 девојчице еиромашне из овдашње српске женске школе, које су поред сиромашног стања још и доброг владања и трудољубиве у наукама, гшта, да ли ће се и ове године набавити одело и обуће сиромашној деци, и колико да се одреди на ту цел ? Једногласно буде решено да се и ове године о врбици трошком задружне благајне заодену целокупним оделом четири девојчице из местне српске женске школе, које дотични учитељ као н; јсиромашније и најзаслужније препоручи, и на ту сврху одређује се из благајне 20 Фор. Ради купа робе за одело и старања за шав примају се одборнице Јулка Димитријевићка и Лила Гојковићка уз дужност, да о своме поступку одбору извешће иоднесу у своје време. Бр. 2. М. Т. која се бави швом женских хаљина, желећи се у својој струци усавршити у којој знатнијој радњи у Б. Пешти, поднела је председништву а и појединим чланицама усмену молбу за новчану помоћ, те председница износећи ову ствар пред одбор, пита има ли одбор вол>у, може ли се и колико одредити из благајне М. Т ? Пошто ио извешћу једне одборнице захтеви М. Т. прОстиру сс иа њено иотпуно издржавање за време од 2—3 недеље у Б. ГЈешти и сношење трошкова изучавања, иошто располагање са приходом задруге је уставом задружним ограничено у колико се само */* чистог доходка може потрошити, а задовољење молби М. Т. изазвало би потребу прекорачења годишњег ирорачуна и задружних статута што одбор без одговорности

78

ЖЕНСКИ CBET. Бр. 5.