Ženski svet

Извештај ce узима к знању; благајник се унућује, да своту од 315 ф. 93 н., норед рачуна исплати и у издатак стави; уједно се одбор за одеваље опуномоћава, да може јога на одеваље 35 Фор. потрошити. Бр. 39. Председник јавл>а одбору, да јојје трговац Макс М. Краус и жена му послали доброволгаа прилога петнаест Фор. у славу двадесетпетогодишњице венчања им. Тајник је у овдашњим листовима дародавцима захвалио. Узимајући к пријатном знању, одбор изриче прилагачу г. Максу М. Краусу и госпођи захвалу, а благајник се упућује, да петнаест ф. стави у примак, у одељење „ванредни приход“. Бр. 40. Председник и подпредседник јављају, да су месеца октобра били у свима женским разредима народне школе и надгледали ручни рад. Том приликом су приметили, да се све ио наставном плану ради; но слободне су приметити, да би било нужно плетиво радити у свима разредима, јер иначе деца лако забораве овај рад. Извештај овај узима се к знању, а школеком одбору иоднеће се у своје време предлог, да се плетиво у свима разредима ради. Бр. 41. Председник пита, да ли ће управни одбор приредити ове године забаву у корист благајне своје? После дужег саветовања решено је, да се приреди велики „концерат“, ако добијемо „куријску“ дворницу. Председник и потпредседник ће отићи председнику суда и замолити га за дворницу. За концерат имају се збринути: Председник, благајник, члан .одбора Јулијана Богдан и тајник. Бр. 42. Председник ставља до знања, да за огрев моле: Пела Милићева, Мара Молдованова, Савета Француска, Ана Коеанчић, Даница Стражамегатер и ЈГаура Поповића. Свакој молителгаи, овде наведеној, има благајник у име огрева издати по три Фор. а. вр.

ЧИТУЉА.

Спиридон прозван Паја Веселиновић, парох вел. кикиндски, добричина, родољуб, иримеран отац и муж, преминуо је 2. новембра о. г. у својој 50. годиии. Лака му земља била!

НОВЕ КЊИГЕ И ЛИСТОВИ.

Зборник црквених духовних несама на Божић са троиарима Христових, Богородичних и заповедних светителгаких празника. За ученике, свечаре и овакога. Српски у стихове сложио

Иван М. Поповић. У Н. Саду. Издање и штампа А. Пајевића, 1892. Цена 10 нов. Збирка аедагогиких радова. Мита Нешковић, кр. жуп. школски надзорник у Беловару, (Хрватска), намеран је, да издаје своје важније иедагошке спиее у књигама под горњим насловом и већ је предао у штампу прву књигу од овог иокушаја, која ће изнети његова три чланка: 1 Змај Јован Јовановић као иедагог. 11. oуирави и надзору школском. 111. Може ли школа бити без телесне казне? која су награђена од „Матице Српске“ и штампана у „Летопису“, те позива на претплату. Књига ће изнети Шштампаних табака на финој артији и Формату „Новог Ваеиитача“, а коштаће 80 нов., а за Србију 2 дин. Ко скупи 8 претилатника добија једну књигу на дар. Књига ће се разаслати најдаље до нове године, а претилату ваља послати што пре на самогписца г. Миту Нешковића у Беловар. „Мирођија 11 , тако се зове нов лист за забаву, шалу и поуку, који је почео у Вршцу уређивати г. Паја Ненадовић-Црњак уз сарадњу познатог сатиричара др. Казбулбуца.Излазиће најмање три пут месечно и стаје годишње 3 Фор., за Србију 8 динара. До краја ове године 50 н. Претплата се шаље Косанићевој штампарији у Вршац. ЕуЛарство за школу и народ нанисала Милева Симићева, учитељица више девој. школе у Нов. Саду. Издање и штампа издавачке књиж. и гатам. А. Пајевића, 1892. год. Одобрена за школе од срп. народ. школ. Савета.

ОДГОВОРИ.

Ци X. М. П. Приједор. Примили смо претплату од 2 Фор. за Вас и за гђу М. Б. Самоуковића из Сарајева и хвала вам! Послату пак песму не можемо штампати, јер се тиче особе, која у Српству и у свету није ничим чувена постала. Пји Д. у В. Е. Први ваш покушај није таки, да треба да угледа света. Молимо, да покушате и дал.е, можда ће други болга иепасти; од идуће године отварамо и тако лист за забавни део. Поздрав! Bfju Нади, Вуковар. Кад се друштво једно хвали, онда се може то примити и од непознатих особа, јер се претиоставља, да потиче са добре намере; али кад се куди и осуђује са нерада и немара, треба уреднигатво дотичног листа да зна, од кога долазе таке осуде, јер уредништво не може на своју одговорност примати у лист оно, што не зна и не познаје, а осуда није ником мила, те може друштву нанети штете; може се, раздор изродити; а то без нужде не ћемо да потпомажемо. То је разлог, што смо „Сидин“ допис забацили.

fip. 12. ЖЕНСКИ CBET.

187