Ženski svet

основану на љубави Башсг узвишеног Јединца и на љубави грађана Ваше Отаџбине! Живели! У име Женског Друштва председница Персида Пинтеровибева. На ово је одговорило Н>. Величанство Краљица онако : Госпођама, управним чланицама Жеиског Друштва Београд. Бијариц, 3. Јапуара 1892. Драге Тоеиође! У свако доба, у сваком часу мог живота, срећном или несрећном, моје је срце увек налазило одзива у вашим срцима. Данас далеко од свог јединог детета, далеко од отаџбине сваки знак сећања двогубо ми је мио и драгоцен. За то и јесам дубоко тронута Вашим

поздравом и немам речи, са којима бих вам умела сву своју захвалност исказати. Србија је ироживела за последњих неколико година тешке дане, дане искушења и понижења, дане, кад се од људи тражило гажење онога, што је свакоме најсветије: савести Где су многи попустили, Ваше Друштво, у коме виђамо најбоље српске ма/јке, сестре и кћери, пије се дало ни чим поплашити и остало је верио не само евојим осећајима, но и своме задатку, који се на првоме месту у томе састоји, да барјак карактера и морала високо држи. Ово вам не ће никада заборавити будући нараштаји, који ће са тугом гледати оно, што се некада код нас збило, а ја, драге Госпође, пе само да сам вам благодарна, ио се искрено и срдачно тиме поносим. Примите уверење о мојим најбољим оеећајима и искрене жеље како за вас, тако и за наше драго Друштво!

Наталија.

БЕЛЕШКЕ

ИВ ИРОСВЕТЕ. Школски фонд у Мостару. „Босанска Вила“ казује, да је срп. православна цркв. општина у Мостару решила, да оснује за својешколе сталан фонд и скунила је на ту цел још тога дана 25.000 Фор, а за неколико дана доцније још толико, те су тако та браћа наша осигурала своје школе и своју народну просвету за неколико дана. Слава им! Нека се на њихуглеД а )У и друга браћа, па не ћемо онда стрепити за своју будућност од сваког ветрића. СтечпЈ за забавишне и/рофесоре. Кр. уг. министарство богочасти и јавне наставе отворило је 1. марта о. г. по нов. кал. на ирепарандији забавиља, коју издржава пештанско друштво „Фребловића 11 (Frobelverein) стечај за изображавање проФесора за забавишна ириправништва. Сад ои ваљало, да изашље тамо и наш нар. цркв. Школски Савет 2—3 ваљаниЈа учитеља, да се спреме за то, јер ћемои ми требатитаки завод за изображавање забавиља, а немамо сиремних људи за то.

ЗАРАД ЗДРАВЉА. Дим од дувана има као, што је Борије испитивањем докучио, врло штетан и отрован уилив на храну, а особито на месо. Оп тврди, да храна, а особито некувано месо, маст и т, д. лако навлаче на себе отровне клице, што се у том диму налазе, па онда, наравно, може и човеку, који то једе, врло удити здрављу. Он доказује, да онај дим од дувана, што гори на слободном ваздуху, нема толико отрова, као онај, који излази из луле или цигаре и наводи, Да је млого отровно месо, које се као здраво пр.одавало, на овај начин отровано и млогоме шкодило. За то проноручује, да се не пуши тамо у оним просторијама, где стоји храна ил где се готови јело. ЗА ДОМАЉИЦЕ. Саиуницу, од опраног рубља не треба никад бацати безплодно, јер то је најбоље ђубре за баште, особито за руже и винову лозу, па и воће, зелен и трава сваке врсте врло лепо напредују од овог ђубрета.

38

ЖЕНСКИ СВЕТ. Бр. 3.