Ženski svet

што су се иредставком обратиле страним посланицима у Софији, да ови пожуре исход пресуде над њиховим мужевима, који већ пуну родину дана у затвору очекују свршетак истраге због убијства министра Белчева. Браниоци су њихови доказали, да су оне учиниле тај корак из очајања и суд их одмах прогласио за невине. Признање. Срп. народна скупштина у Београду из признања за књижевне заслуге вотирала је песницима и књижевницима нашим Змај Јовану Јовановићу и Љубомиру Ненадовићу по 4000 динара годишње потпоре док су живи. Ово је врло леп знак народне свести.

У српском учитељском конвикту у Новом Саду уписало се до 1. марта о. г. 185 чланова и то: 110 оснивача учитеља и 75 потпомагача; а фоид је прирастао на 15.250 Фор, авр. Ово је врло леп напредак и друштво сад већ може на сигурно рачунати, да ће овај завод моћи отпочети свој благодетни и хумани задатак кроз три године дане. Кнезкевић Арсеније А. Карађорђевић, иуковник у руској гарди, верио се с књегињом Аурором Демидов од Сан Доната, која је навршила своју 18. годину. Веле, да је ово савршена лепота и да је из породице оних чувених богаташа и дарежљиваца.

РАД ДОБРОТВОРНИХ ЗАДРУГА СРПКИЊА

Новосаткиња. Добротворна задруга Српкиња Новосаткиња имала је 4. (16.) јануара о. г. своју редовну главну скупштину под председништвом своје начеднице гђе Јулке Радовановићке. Присутно је било 30. скуиштинарака, те се тако у смиелу задружних правила могли доносити иравоваљани закључци. Кад је председница у пола на 4 сата посл. лодие отворила седницу и поздравила присутне добродошлицом, устао је одмах за тим перовођа А. Варађанин и изјавио, да је судба те 1891. г. била штедљивија са чланицама задружним, према оним пређашњим годинама, јер је покосила само два живота у друштву нашем: Катарину Оберкнежевићку и Христину пл. Валд из Петроварадина, поводом којим је скупштина устајањем и изразом: бог да им душу прости! одала почаст покојницама и увела своју тугу у записник. После овог чина читан је опширан извештај одбора задружног о раду његову за прошлу 1891. г. у коме сс као главније наводи, да је одбор приредио на цара Константина и Јелену своју друштвену 10-годишњу прославу на којој су биле присутне све месне жен. задруге, све срп. корпорације у месту и многи гости из околине, а одазвала се корпоративно ст. бечејскаи инђијска жен. задруга Српкиња а остале се све поздравима пријавиле, да заједнички духовно учествују у овој нашој прослави. Наводи даље, какве су сметње биле, те се није могло забабавиште друштвено подићи још прошле 1891. г. и означује, да је одбор умолио друштвеног перовођу, да fa свој ризико прими и даље уређивање друштвеног листа „Женског Света“ по досадањим условима а с допуном, да може у листу завести и забавни део на четвртом делу простора. Изјављује, да је учествовала задруга корпоративно и у прослави 20 годишњице овда

шње задруге Срба занатлија. Наводи, да је одбор заоденуо обућом а нешто и оделом 60 шк. женске дечице и поделио 40 ф. и понуда у јелу и пићу, разној сиротој деци српској, која су боловала од диФтеритиса и других болести и потпомагао је 9 приправница месечним ирипомоћима, даље 1 ученицу радилицу и 1 певачицу, а осим тога издао је у течају године разној сиротињи преко 156 ф. и дао на фонд варошком убогом дому 50 ф. Па је ипак поред толиких издатака помножио друштвено имање са 1500 ф. Одбор је држао својих 12 седница и решио у њима 67 предмета и умножио број чланица са 6. Све је ово узето од скупштине на повољно знање. Ва овим се читао извештај нрегледачица друштвених о благајни и рачунима, које изјављују, да су двапут преко године прегледале све књиге и рачуне и да су све нашли у најбољем реду, те поред опроснице благајкињи Софији Јевтићки предлажу још и захвалницу на њеном труду, што се и усвоји. Перовођа за тим изнесе ток рада одборског за подизање забавишне зграде ; поднесе на углед састављен план и прорачун од зидара Цоцека за исту зграду и пошто се из тог видело, да у предмет тај треба задруга да утроши преко 7000 ф , а нема за сад на расположењу више од 1600 ф. решено је, да се одустане од зидања и да се иокуша поново, да се нађе кућа под најам за ту цел, ма и неодговарала потпуно потреби те школе, па да распише стечај за забавиљу и отвори школицу још у течају идућег пролећа. Кад се и тај нредмет тако решио, прочита се предлог прорачуна за 1992. г. где је изложен и расход за забавиште и по коме ће бити примање 1980 ф., а толики и расход за 1892. г. После овог предмета приступило се избору часника и половине одборница, којима је истекао рок у смислу правила друштвених и буду ноново акламацијом изабране и даље за 1892. г.

40

ЖЕНСКИ СВЕТ. Ер- 3.