Ženski svet

дела пресадио, иревео је ето и ово дело Приборовског, које нам у маркантним потезима приказује живот пољских шљахтића (нлеметва) који изван вреве великог света живот на својим добрима проводе. Читаоц са неком узбуђеношНу прати развитак догађаја занима га у нечем тајанствена слика Косаковскога, док се наиослетку цео заилет врло нросто и хармонично реши. Новелв BiifieHTuja КошакјевиЛа, с пољског превео Рајко, у Нов. Саду издање и пггамна А. Пајевића 1893. Цена 25 новч. Ако нам је Рајко мало пре сноменутим нреводом дао прилике да упознамо живот, схваћаље и положај пољске шљахте, то нам је овим нреводом иренео из пол,ске кљижевности једног правог уметника, чије верно еликање обичних и незнатних дога ђаја управо нас задивлЈује. То вам је управо тако, као кад какав велики уметник, сликар, наслика предео, на коме видите неирегледну равницу, и на њојзи две три трске, али је то тако насликано, да вас мора привлачити, и да иролазите иоред слика у коме су предмети претр пани,јер сте видили једну слику нравог уметника Тако је то и са Кошакјевићем, нема ту млого догађаја, то су вам кратке сличице, али их је уметник извео. Они, који воле при читаљу да чују какву заплетену ириповетку, ту је неће наћи, јер ту готово и нема приповетке, но тим ће више наћи они, који триже у приповетци узроке и побуде поједииим догађајима. Ове иовеле су уираво (има их 6 у књизи) кабинет злике, а тако су од ошнтег значаја, да их свуда можемо наићи. Са особитом брижл,ивошћу уираво класичнојеиета израђена иод насловом „Перица“. Ла—.

ЧИТУЉА.

f Нетар Петровић умировл.ени парох мартоношки, отац мандатара будимске еиархије г. Герасима Петровића и отличннх наших учитеља Стевана Петровића у В. Кикинди и Вељка Петровића у Земуну, преминуо је 21. маја (2. јуна) о. г. у својој 84. години живота а 60. свецттеничког службовања. Беше добра срца, веселе нарави, један од ирвих певаца у своје млађе доба; редак церемонијер. Кад служи службу бо жију, говораше, да не осећа да је на землш. Нека му је лака земл,а и вечна усномена! t Никола Мандукић бележннк вршачкс е нархије, један од најродољубивијих и највреднијих јавних раденика наших нреминуо је 5. маја о. г. још у пуној снази, у својој 63. год. живота. Он је у Вршцу покренуо први српски провинцијални лист „Вршачку кулу“, којим је млого прииомогао, да се тамошљи натп свет заинтересовао за аутономни живот у цркви и школи. ЈГака му црна земља била! f Ђорђе Вукашиновић прота вршачки и потпредседник конзисторије, упокојио се 27. априла о. г- у својој дубокој старости. Са свију

страна се хвали, да је био примеран свештеник, кротак, благ, као што приличи свепттеном лицу. Вечан му спомен! t Др. Аћтш Медовић проФесор вел. школе београдске у миру, нореклом i ол.ак из Гали ције, који је из љубави прсма српству дошао У Србију 1842. г и тамо на јавном и књижев ном пољу млога добра и услуге чинио народу нашем Лака му српска земл.а била, коју је тако шарко љубио, и вечан му сиомен међу нама! Ленка Таназевић рођ. Гранић. При за кључку листа, стиже нам тужиа вест да се супруга учителш и вреднш’ перовође меленачке доОротворне задруге г. Паје Таназевића упокојила 27. маја о. г у својој 47. години. Беше разборита и родол>убива Срнкиња и много је допринела, да се меленачка задруга остварила и да јача, Вечна јој успомена ! Ннка Стојаковић велепоседник ст. паланачки, одлични родољуб, преминуо је на Спасов дан у својој 55. год. живота. Нека је мир пепелу његову ! Светозар Николајевић одветник румски; врло уважена старина, супруг иредседнице румске жен. задруге гђе Милице, преминуо је 24. маја о. г. у својој 75. год. живота. Однеговао је и васпитао врло честит нород. Лака му црна земл>а била! Стева Дшштријевић бивнш влаеиик штампарије Др. Павловића и Јоцића у Нов. Саду, нреминуо је у Сомбору у великој сиротињи. Лака му црна земља била!

ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ.

Ових дана улази у пгтампу „ЈПкола и њена будућност“, сувремена расправа, у којој се говори о школном одношају према др?кави и цркви прво у опште, па онда специјално код нас. Ј7љигу сам ову наменуо сени t Нике Груји haОгљана, свога добротвора, кога и слика долази на првој страни. Најдуже за месец дана књига може да изађе, на сам слободан да се обратнм на познате (који имам нриличан број), а и остале пријатеље оваких кљига, да ме испомогну својом претплатом. Цена је књизи 30 нов. (0.70 пара дин.). Претплату прима: књижара Браће М. ГЈоповића у Н, Саду и потписати с додатком (Wien, 1., Schellinggasse II.)

Јов. Јанко Кнежевић сл. педа огије.

ОДГОВОРИ.

„ Слободапу “. Песма је добра, донећемо је у доцнијим бројевима. Гд. Ћ. Г. Суботица. Доцне нриспео руко пис. Ући ће у идући број. Поздрав! Г. Ј. М. Чуруг. Чланак и песма ући ће у идући број.

96

Штампарвја др. Павловића и Јоцића у Новом Саду

ЖЕНСКИ СВЕТ fi P . 6.