Ženski svet

Кикинђанака.

нод иредседииштвом гђе Ем. Мучалове: прваје држана 11. Фебруара т. г., на којој је задруга приредила „беседу“ у заједници са местном срнском певачком дружином 28. јануара т. г. и која је као и с е досадање испала сјајно, и донела обојим друштвима лепа прихода. Беседа ова је одржана еагласјем срн. невачке дружине у корист српског нар. позоришта а поводом позива управног одбора иозоришног на тај начин, да се цео чист приход подели иа три равна дела, те по томе је х /з принала женској задрузи, г /з срп. нев. дружини и г /з С Р П - на Р- иозоришту. Ириход беседе је износио 464 Фор. 55 н., а издатак: 214 ®op. 15 н, чист доходак: 250 ®op. 40 н.; кад се к томе дода приход од продаваних ружа у износу 176 ®op. 24 н., онда је донела беседа на чисто: 426 Фор. 64 н. Од те своте ио договору обојих друштава иредано је срнском нар. позоришту 200 ®op., а остало се иоделило на двоје и припало је благајни задружној 113 ®op. 32 н а толико исто и српској пев. дру жини. У овој седници је још решено, да се оболелом и немоћном бајском учител>у Алекс. Јанковићу из благајне иошље ирилог од 5 Фор. Друга одборска седница држана је 20 ог априла о. г. у којој су изаслана два члана задруге : Ленка Коњовићка и Марија Зарићка, да присуетвују и задругу заступају на прослави двадесетогодишњице вел. кикиндске добротворне задруге Срикиња и да у име задруге приложе на фонд 5 ®op. У овој седници је још решено, да штамиане књижице »Рад добротверне задруге Срнкиња Суботичкиња“ за 15 година свога оистанка, има задружни иослужитељ разнети свима члановима задруге на и онима. који су били чланови, а задружни перовођа да до 50 ком. разашље на страну женским задругама, уреднипггвима српских листова и појединим одличнијим лицима у нашем народу. - Дукат у вредности од десет Франака, који је нриликом лањске беседе као прилог пао, има се ове године употребити за награду једне ученице српске жен ске школе, која се на исниту покаже као најбоља радилица у женској ручној радњи, и која буде имала највише и најлепше радње. Из рада ове задруге од прошле године имам сиоменути, да је на место задружне питомице Ирине Тешићеве, која је помоћу годишње стииендије од задруге српску учитељску школу у Сомбору с успехом свршила и већ учитељичко место у Ст. Шовима добила, изабрана је одлична ученица: Милева Димитријевићева сада ученица I. течаја учителшчке школе у Суботици.

Извештај о двадесетгодишњем раду великокикиидске добротворне задруге Српкиња, поднесен у с.вечаној седници о проелави на Ђурђев дан о. г.

Славна скунштино! Мили гости наши! По дужности својој управни је одбор сваке годпне подноеио главној скупштини извештај о једно годишњем раду своме, но данас, након двадесетгодишњег трајања и рада, управни одбор је сретан, што може славну ову скупштину и миле госте известити о раду ове задруге за сво време од двадесет година. Добротворна женска задруга основана је при крају 1872. године. Замисао је била, да се женскиње овде удруже све, без разлике вере и народности. Тако је постала ошцта, заједничка великокикиндска добротворна женека задруга. У почетку, а то је децембра 1872. год. имала је задруга 110 чланова, од којих су биле 72 Срнкиње а 38 Несрпкиње, који уплатише свака по 5 Фор. уписнине. Оне се удружише у цељи: а) да иотпомажу сироте удовице, сирочад и болесне сироте; б) да пабављају занимања и рада заслужним особама, које носла немају; в) да омогуће поха : ђање школе сирочадима и деци, којих су родитељи за рад неспособни; г) и у колико би задружне силе без уштрба горњих цељи допустиле, да награђују верне служавке, које на једном месту дуже служе. Мрва заједничка скупштина одржанаје лицем на римску нову 1873. годину. У тој скупштини изабрана је за иривр. председницу уважена и високопоштована госпођа Нина Петровићка, са дања врла председница наша, за благајкињу нак гђа Сида Мачу, садања потнредеедница задруге ове, а за тајника Данило Павковић тадањи диштриктски подбележник. Заједница ова беше врло кратка века, јер је на површину избило, да једном делу Несрикиња није било право, што су часнишка места Српкињама иопуњена, те већ 4. (16.) јануара изјавише, да иступају из заједнице и потражују своју уплаћену уписнину. За неколико дана иступише све Несрикиње Привремена председница и благајкиња захвале на часништво. Српкиње иак јавише, да остају и на дал>е као задруга, остају да раде, да истакнуте цел>и тачно иепуњавају, а изабраше нривремено за нредссдницу покојну гђу Јелену проте Влаховића, за благајкињу гђу Је.лисавету Ристо, а Данила Павковића замолише, да им и надал>е буде тајник, те пошто овај писмено изјави, да он сматра да задруга не иостоји више, буде за привр. тајника изабран покојни др. Миливој Топонарски. Споменуо сам већ да су Несрпкиње захте вале да им се изда уписнина, коју су оне уплатиле. На тај њихов захтев овако им је одбор одговорио: „Ношто је добротворпост само онда врлина кад се чини од добре вол>е, поштб би пак задруга задржавањем улога присиљавала иступивше чланове своје на добротворност: из оних, а ноглавито из тог разлога, што би задржавање

Br. 8. ЖЕНОКМ СВЕТ

115