Ženski svet

вио је сво своје имање народу, од кога је и заслужио. Још за живота саградио је иа гробљу кућу за чувара и оставио четвртину урбаријалне сесије земље, да се отуда издржава тај чуварОсим тога оставио је „Матици Српској“ 10.000 Фор. као закладу: „ГЈроке и Милоја (сина) Миладиновића“7 да се од интереса тога даде једна штипендија од 600 ф. за медицинаре и једна од 300 ф. за гимназисте. Нека му је слава и вечна успомена! f ДуБlан Напић богослов I. године, ваљан син нашег одличног проте жабаљског г. Милоша Паиића преминуо је 17. (29.) децембра 1893. г. у раној младостњ, тек у 20. години живота. Покојник је био даровит младић и ванредно је волео песму и музику у чему се самоуко толико дотерао, да је био хоровођа богословском хору у Карловцима. Лака му црна земља била! Наталија Таиавица вредна, врло добра и примерна ученица П. разреда српске више девој. школе у Новоме Саду ; прва нада евоје удове матере и нејаког брата и сестре преминула је после дуже и тешке болести 21. јануара о. г. кад је једва навршила 14. годину живота. Отац јој беше бележник у Батајници. Покојници су ноложиле њене другарице леп венац с тракама и натписом на мртвачки одар и отпратиле сује с наставницима до вечне куће. Беше верна и добра иријатељица евојим садругарицахми. Нека је Бог ирими у рајеке насладе! Лазар пл. Јулинац, срп. нар. учитељ у Ст. Паланци, један од најугледнијих представника старије школе наше, преминуо је 26. дец. 1893. г. у евојој 80. години живота. Послужио је народу своме пуне 53 године као ваљан учитељ. Нека му је спокојна душа на ономе свету!

НОВЕ КЊИГЕ И ЛИСТОВИ.

„Омладина“ ; под тим насловом иочела је издавати српска академска омладина у Загребу

месечан лист у свескама од једног тнтампаног табака. Цена јелцсту на целу годину: 1-50 ф. а на по године: 75 новч. Овај се лист покреће поглавито с тога, да даде прилике српској учећој се омладини, да се ту огледа у раду и на раду. У I. свесци има песма од Владимира Јо вановића:, „Успомена“; од В. Марковића: Карактер: од Ј. Павлова: Народна библиотека у Београду; од Иполит Тењ а: Маколе. За тим: Културне вести, Књижевност и вести из поуке. (Српска Штампарија у Загребу). Ми се радујемо овој иојави наше омладине, jep ће у том послу користити себи и народу више, него бистрењем политике „Враголан“ лист за шалу, почео је излазити у В. Кикинди од 1. јаеуара о. г. двапут месечно под уредништвом г. В. Јовановића. Цена: 2 ф. годишње.

ОДГОВОРИ.

Г. М. ТоиуповиЛ, Шабац. Пошаљите новац, како за добро нађете, само не у Iмаркама ва шим, јер их не можемо овде употребити. Гђа Д. М. Мохол. Хвала вахм на повраћеним бројевима; врло су нам нужни. 1. бр. смо вам поново послали. Високородиој бароници Ани Стаудих , Вудимиешта. Чланарину смо предали гћи благајкирни жен. задруге. Нагиим аоштованим сарадниир im а јављамо, да емо нретоварени рукописима особито песмама; те не можемо нрема нашем малом простору изређати ни за годину дана све оно ; што нам је достављено, па молимо, да ce претрпе и да чекају реда. „ Докторанду“ Загреб. Оригиналне су пе сме боље од иревода; иду лако и гинко и нристају уз срце. Ми их иримамо.

НАПОМЕНА. Још само овај 2. број шаљемо свима лањским претнлатницима, који нам нису вратили 1. број. Ако се мисле претплатити, молимо, да учиие то до 1 марта о. г. или ако не мисле, нека нам врате донде 1. и 2. број од о г да се знамо равнати. У Новом Саду, 1. Фебруара 1894. У р е дн и штв о. Српска Манастирска Штамнрцја у Новом Саду.

32

ЖЕНСКИ СВЕТ. Вр. 2.