Ženski svet

Оне само ваје носе, Опћу добит нагло косе! 22. Здраво да си ; чувен био ; Бог ти среће подарио: Српског рода леиши поле! Што радости ка’ и боле Са мушкињем увек делиш, Да му ране пре исцелиш/ Ти нас тешиш, ти и снажиш, Вишом силом јаде блажиш! 23. Ој, Српкиње, ни забава Неје од вас ту бадава! Имућније њом сте раде Веселити игром саде ; А убоге за тим хтети Нахранити, заодети, Прегнућете, да се збрине ;

Те беднику терет скине! 24. Ту весеље и утеха, Двоструког је тим успеха! Узорито ово дело Оетаће вам неувело; Благост вам је мирис цвеће ; Што пропасти никад не ће! Нек вам Господ за то плати ; Нек вам срећа дане злати! 25. Место вас ћу да ускликнем, Раздрагано да узвикнем Од успеха и радости: Добро дошли, врли гости! Што је овде број вам већи ; Тим ће натник више стећи, Но и ван тог својски велим Најбољи вам провод желим!

БЕЛЕШКЕ.

ИЗ ШКОЛЕ.

ИЗ ДРУШТВА.

0 интернатима. ПроФесори учитељских школа из Угарске имали су свој годишњи састанак у Будапегнти 17. (29.) јануара о. г. где су претресали питање о интернатима (да ученици и станују у школи.) Велика већина професора ових изјавила се за интернате, те је 'Јако решено ; да умоли кр. уг. министра богочасти и јавне наставе ; да изда план, како да се у свим учитељским школама (препарандијама) заведу интернати тако ; да и екстернисте морају пробавити цео дан у школи и тамо обавити своје школске задаће. На ову околност ваљада обрати своју пажњу и Његова Светост, кад наређује зидање новог здања за сомборску учитељску школу. Нова српска ратарска школа отворена је у Подгорици у Црној Гори 1892. г. децембра месеца. 0 тој школи је издала управа сад ирви штампан извештај. На вишој жепској школи у Београду по стављена је за управитељку заслужна и вредна гђица Персида ПинтеровиНева председница жен ског друштва, а досадања управител>ка гђа Катарина Миловука стављена ie у мир ; пошто је одслужила своје прописано време.

Вуковарска добротвориа Задруга Срикиња издала је крајем 1893. г. штампан рачунски извештај за 1893. г. ; који нам износи врло лен резултат напретка и рада те младе наше задруге. Једва је навршила та задруга две године; како је основана и ево броји на крају 1893.

г. кагштал од 2395 ф. 69 н. ма да је издала 1893. г. 385 ф. на потиору сиротих ; 97 ф. 29 н. на одело сироте деце и 60 ф. 90 н. на ногорелце у Ловри. Ал ту се и даје нешто створити, кад има 160 редовних чланица и 42 добротвора. С таким бројем чланица, не може се ни Нови Сад похвалити. Живеле Вуковаркиње! Одликовање. Добротворна задруга Срикиња Новосаткиња признавајући велике заслуге гђе Нине ПетровиЛке председнице в. кикиндске сриске добротворне жен. задруге ; којујетамо осповала и пуних 20 година стајала на чело тој најстаријој овостраној српској жен. задрузи, изабрало ју у својој овогодишњој редовној I’лавној скупштини за своју аочасну чланицу. Исто тако признавајући велике заслуге гђце Персиде ПинтеровиЛеве, која стоји више од 10 година на челу београдске женске задруге, и која је како за унапређење те задруге ; тако и на другим пољима хумане и просветне струке стекла лепа гласа и угледно место међу нашим родољубивим и заслужним Српкињама; најпосле признавајући велике заслуге на књижевном нољу нашој дичној списателжи гђи Елодији Педе МиjaToeufia садањег министра Финансије у краљ. Србији, изабрала је и њих две за своје почасне чланице, те тако ова аадруга има сада своје четир почасне чланице: Мис Ирбијеву. велику српску добротворку у Сарајеву ; 14ину Петровићеву, Персиду Иинтеровићеву и Елодију Ч. Миј атовића. Живеле! Забаве. Наше добротворне задруге прире дише и приређују на све странс леие забавс у корист својих хуманих цели, те тако спајају хуману; забавну, ноучну и родољубиву цел у својим смеровима.

24

ЖЕНСКИ СВЕТ. Бр. 2.